Haas+Sohn Foresta x Romotop Alpera F02 : diskuze

no image
Autor: Ji
16. 08. 2023, 07:17:58
Haas+Sohn Foresta x Romotop Alpera F02

Dobrý den, zvažuji výběr mezi těmito kamny. Využití je pro dřevostavbu nízkoenergetického přízemního RD. Dům je pro rekreaci, v zimě je předpoklad pouze víkendového provozu, mezitím bude dům temperován na cca 10–15 st.C buď přímotopy anebo klimatizačními jednotkami. Když přijedeme na víkend, předpokládám jako hlavní zdroj tepla krbová kamna. Vytápěná místnost je cca 25 m2 a doufám že horký vzduch se dostane i do ostatních místností (celková obytná plocha je cca 90m2) – pokud ne, přitopí se klimatizacemi. Které kamna z vybraných se Vám jeví jako vhodnější? Já uvažuji tak, že Alpera F02 má větší akumulační schopnost, tj. budou hřát i nějakou dobu po vyhasnutí. Kdežto Foresta jsou jen plechová, tj. vyhasnou a prakticky hned přestávají hřát…Nicméně se mi líbí více a mají i větší ohniště. Vzhledem ale k tomu, že ani stěny domu moc akumulovat teplo nebudou, tak nevím jestli se z toho důvodu zaměřovat spíše na akumulační kamna než na litinová či plechová…
A ještě si dovolím druhý dotaz k CPV – pokud CPV v podlaze domu nechám u kamen volný a nepřipojím ho na kamna (Foresty ani CPV nemají), budou si kamna i tak z něho přisávat? Děkuji za odpověď
 Děkuji

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
16. 08. 2023, 08:11:07
Re:Haas Sohn Foresta x Romotop Alpera F02

Dobrý den,

děkuji za dotaz a za důvěru :-)

začnu asi od konce – pokud máte do nemovitosti přiveden externí spalovací vzduch, je vhodné vybrat taková kamna, aby bylo možno vzduch zapojit. Důvodů je několik – vysvětlím.
Pokud necháte trubku volně, bude Vám prochlazovat místnost. část vzduchu se nasaje do kamen ke spalování, případně do mezipláště na konvekční ohřev, ale část se rozptýli po místnosti. Ale hlavně : může se stát, že při špatném tahu komína, nebo když nesprávně zatopíte, Vám půjde kouř krbových kamen do místnosti přes průduchy, kterými je obvykle vzduch do kamen nasáván – prostě se tah komína otočí. I použitím digestoře s odtahem ven, ventilátorem v koupelně, WC. A někdy k tomuto může dojít i v létě, kdy se netopí – kamna smrdět. A to pomíjím bezpečnostní riziko – úniku kouře ( CO) do místnost. CO, jak je známo není cítit.

Oproti tomu zapojením externího přívodu vzduchu získáte mj. provoz, kdy Vám krbová kamna neovlivňují klima v místnosti. Spalovací vzduch se nasaje, zpracuje ve spalovací komoře a odejde komínem. A někteří odborníci se shodují na tom, že kamna v připojeným ( a správně provedeným !!!!!) CPV lépe a čistěji hoří.

Ohledně výkonu : 100 lidí, 100 názorů. Můj je tento :

Koupil bych si malá kamna. Krbová nebo kachlová kamna s malým výkonem. A to proto, abych je mohl co nejvíce provozovat na horní výkonové hranici. Tepelné ztráty objektu se většinou počítají na venkovní teplotu mínus 15°C. A pokud budete krbová kamna dimenzovat na tuto teplotu, po většinu dnešních zim budou kamna obtížně provozovatelná – budete se trápit, otvírat okna, škrtit vzduch, s tím je spojené špinavé sklo apod.

25 m2 je cca 70 m3 – dřevostavba – pokud je kvalitně provedena, tepelné ztráty odhaduji na 2 kW při mínus 15°C. To je pochopitelně čistá teorie – něco upustíte do okolí. Ale stejně ......
Z uvedených 2 modelů mi přijdou vhodnější krbová kamna Romotop Alpera F – výkonově i rozměrově.

Já bych to viděl na HAAS+SOHN Salerno II :

https://www.krbova-kamna.com/hledani?…

Nebo lépe LEDA COLONA

https://www.krbova-kamna.com/…olona-p.html

Ale jedna věc je jistá – Vy jste investor – prodám Vám, co si objednáte :-)

Přeji hezký den

Petr vávra

 www.krbova-kamna.com

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Ji
16. 08. 2023, 09:04:32
Re:Re:Haas Sohn Foresta x Romotop Alpera F02

Děkuji za odpověď, já jsem sice investor, ale laik, tak se snažím získat co nejvíce info z praxe :-). Leda Colona jsou mimo možnosti. Salerno i Alpera mě velikostně příjdou téměř stejné, není u Alpery výhoda to obložení? Anebo to je jen otázka designu? A pokud ano – není tam u obložení kamenem alespoň výhoda toho, že povrchová teplota kamen není tak vysoká jako u plechu/litiny?

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
16. 08. 2023, 11:04:48
Re:Re:Re:Haas Sohn Foresta x Romotop Alpera F02

Ano, máte pravdu – to kamenné obložení částečně akumuluje teplo a dává kamnům osobitý charkter – je to prostě kus něčeho. Oproti plechu. Není to špatná volba.
Salerno má tu výhodu, že má menší prosklení, tudíž se lépe bude provozovat na nižší výkon – není potřeba tolik vzduchu na oplach skla.
Pokud máte s kamny HAAS+SOHN Salerno II problém – třeba designový nebo jiný, Alpera F by mohla být další v řadě .....
Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Ji
16. 08. 2023, 12:52:38
Re:Re:Re:Re:Haas Sohn Foresta x Romotop Alpera F02

Děkuji moc za info. Asi poslední dotaz – Salerno má oproti Alpeře terciální spalování a uzavíratelný přívod vzduchu? Je to (velká) výhoda? Já se pořád pocitově kloním k Alpeře (i asi kvůli těm bočnicím, které nebudou asi tak teplé), ale chtěl bych samozřejmě co nejvíc v poměru cena/výkon :-).

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
17. 08. 2023, 13:46:16
Re:Re:Re:Re:Re:Haas Sohn Foresta x Romotop Alpera F02

Zdravím,
terciální přívod vzduchu by já osobně neřešil. Vzduch uzavřete i u modelu Romotop Alpera- V obou případech to není vzduchotěsné uzavření – z bezpečnostního hlediska tam nějaký vzduch proudit musí.

Jak už jsem psal – ten kámen je " kus něčeho" .

Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.