Výběr krbových kamen : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
08. 09. 2016, 10:10:55
Výběr krbových kamen

Dobrý den,
potřebovala bych poradit s krbovými kamny. Potřebujeme koupit krbovky do dřevostavby, která spadá do třídy B, nízkoenergetický dům o rozměrech 7×10 m, výška stropu je 2,5 m. Objekt bude primárně vytápěn kamny, které jsou umístěny v místnosti cca 3×7 m, ve všech místnostech budou i elektrické radiátory. Máme komín s externím přívodem vzduchu, proto bychom chtěli zvolit vhodné kamna, které to dokáží využít. Pokud jsem to spočítala svým selským rozumem dobře, stačily by nám kamna 6kW ? , chtěli bychom velké topeniště, ať nemusíme zápasit s velikostí polen, vzhled asi není úplně podstatný, spíše nám jde o vlastnosti – terciální spalování, spotřeba dřeva.

Určitě bychom zvládli něco vybrat, ale raději se obrátím na odborníka. Můžete mi doporučit něco z Vašeho sortimentu, cena do cca 25.tis. by byla příjemná :-)

S pozdravem

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
13. 09. 2016, 06:10:34
Re:Výběr krbových kamen

Dobrý den.

Kamna plánujete umístit do prostoru 3×7 m s výškou 2,5 metru – to je 53 m3. Pokud by se jednalo o průměrnou stavbu, bylo by k jejímu vytopení potřeba cca 2.5 kW výkonu. Pokud je to novostavba ( a nemusí být extra zaizolovaná) , troufám si tvrdit že k jejímu vytopení bude stačit výkon cca 1.5 kW . A pořád se bavíme o venkovní teplotě mínus 15°C , na kterou se v našich klimatických podmínkách počítají teplené ztráty objektu.

Ta Vámi uváděná celková ztráta objektu 6 kW by tak nějak odpovídala. Ale obávám se, že pokud umístíte kamna s výkonem 6 kW do zmiňované místnosti, nebude obyvatelná – budete tam mít třeba 40°C …
Z výše uvedeného se mi zdá, že myšlenka vytápění celého domu kamny bez teplovodního výměníku jako hlavního zdroje tepla není to správné řešení. Koneckonců kamna s výkonem 6 kW Vám mohu na sezonu zapůjčit, abyste věděli, jak to bude v praxi vypadat.
https://www.krbova-kamna.com/…malmo-p.html

Nebo máme možnost zapůjčit i tato kamna :
https://www.krbova-kamna.com/…cerny-p.html

Pokud budete trvat na vytápění celého objektu, jako vhodnější mi přijdou kamna s teplovodním výměníkem s nízkým výkonem do vzduchu. Ale jako nejvhodnější variantu bych viděl peletová kamna s výměníkem, kde je výkon do prostoru bez problémů 1 nebo 2 kW. Ale to jsme cenově někde jinde a pochopím, pokud budete argumentovat vysokými náklady. Při provozu kamen s výměníkem je potřeba elektrického proudu pro oběhové čerpadlo, resp. elektroniku u peleťáků.

Další variantou jsou kamna bez výměníku a vytápět si pouze místnost, kde budou umístěna, plus část tepla se dostane do okolních místností. Ale dimenzoval bych výkon kamen na místnost, kde budou stát tak, aby nedocházelo k jejímu přehřívání.
Já bych si ( pro sebe domů) koupil něco takového :
https://www.krbova-kamna.com/hledani?…

Požadavek na velké ohniště ( někdy i na velké prosklení) je pochopitelný. Velikost ohniště ( a prosklení) jde ruku v ruce s výkonem kamen a výkon kamen koresponduje se spotřebou paliva… . Není to sice přímá úměra, ale kamna s malým výkonem mají malou spalovací komoru ( a malou spotřebu paliva) . Kamna s velkým ohništěm mívají zpravidla velký výkon ( a spotřebu paliva odpovídající tomu výkonu).

Mohu navrhnout, abyste se zastavili na prodejně Oprechtice 58, PASKOV. Možná tu budu i tuto sobotu – pokud by Vám nevyhovovalo přes týden.

S pozdravem a přáním hezkého dne
Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.