Krbová kamna THORMA GENT - volba : diskuze

no image
Autor: Vas dotaz
10. 08. 2009, 09:50:37
Krbová kamna THORMA GENT - volba

Dobrý den, měl bych k těmto kamnům tři dotazy – za prvé – je možno vést kouřovod nikoli „nahoru a dozadu“ (tj. tak, jak je na obrázku), ale „nahoru a do prava“ – kvůli snažšímu přístupu ke dvířkům? Za druhé – jakou mají zhruba životnost? Docela se mi líbí a rád bycha si je objednal – řekněmě „na zkoušku, pro začátek“, díky nižší ceně, abych věděl, zda jsou schopna vytopit „téměř“ nízkoenergetickou novo(dřevo)stavbu? a za třetí – kolik se v nich protopí m3 dřeva za sezónu (tj. říjen – duben)? Předpokládaný vytápěný prostor je zhruba 90 – 100 m3. Případně prosím o doporučení nějakých jiných – rozhodně dvouplášťových kamen. Děkuji mnohokrát za odpověď, s pozdravem

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

admin
Autor: admin
10. 08. 2009, 09:51:51
Re: Krbová kamna THORMA GENT - volba

Dobrý den, děkuji za dotaz.
Krbová kamna je možno zapojit nahoru a potom kolenem doboku. Takto to má zapojeno poměrně dost uživatelů.
Na otázku životnosti neumím a hlavně nechci odpovídat : odvíjí se z velké části od toho, jak se ke kamnům uživate chová – použité palivo, přetápění kamen, seřízení vzduchů, tah komína a pod. Při vhodném režimu provozu ( dodržení návodu k obsluze) je předpoklad dlouhé životnosti – 7– 10 let ? ( nemám to bohužel odzkoušeno v praxi).
Na otázku spotřeby dřeva za sezonu se opět nedá odovědět. Odvíjí se od kvality paliva ( tvrdí, měkké, průměr polen) a od seřízení tahu komína ( při vyšším tahu komína je i spotřeba vyšší a část tepla odchází do komína). Při certifikaci ve zkušebně měla kamna THORMA GENT spotřebu 1.7 kg paliva za hodinu. Testováno bylo trvdým dřevem. Z této hodnoty je možno orientačně spočíst, kolik spálíte za sezonu.
Na uvedený prostor budou v pohodě – měly by jej umět s přehledem vytopit .
Dovolte mi ale poznámku : pro užití v nízkoenergetickém domě doporučuji kamna, která mají možnost napojit externí přívod vzduchu tak, qaby nedocházelo ke spalování kyslíku z místnosti.

Napadají mne kamna ABX s indexem 4 ( Polar 4 apod), případně 6 anebo vnyní v akci THORMA MARIBO.

Pokud budete mít další dotazy, napište.
Přeji hezký den


Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.