Krbová vložka s výměníkem : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
02. 04. 2022, 16:14:59
Krbová vložka s výměníkem

Dobrý den,
dostal jsem od známého kontakt na Vaše stránky, jelikož bych potřeboval poradit s možmostí rekunstrukce stávající krbové vložky zn. Romotop KV 6.6.2, (realizace 2015) bez provedení teplovzdušných rozvodů. S krbovou vložkou jako takovou nic není a je zcela funkční a zánovní, avšak situace, která momentálně nastává a zdražovní energií nás tlačí k tomu se poohlédnout i po alterniativním zdroji vytápění celého RD nebo alespoň ulechčením, jelikož vytápíme kondezačním plynovým kotlem Wiesman s teplovodním podlahovým vytápěním. Výměna by tedy byla za krbovou vložku s teplovodním výměníkem, tak aby se dala použít i do oběhové soustavy podlahového topení o možná na ohřev vody.

Jedná se o vytápění rodinného domu typu bungalov 4+1 110 m2 zateplený, kdy máme provedenou přípravu podkrovního bydlení kde by mělo být asi dalších 80m2, které by mělo být vytápěno většími radiátory. V současné době nenám představu, co vše by rekonstrukce musela obsahovat, ani zda by vůbec v našem konkrétním případě byla možna s ohledem na dispozici domu, krbu a technické místnosti. Také nemám žádné doporučení na nějakou konkretní krbovou vložku, která by připadala v úvahu v poměru cena x výkon. Pouze jsem se díval na stránkách na vložky zn. Romotop konkrétně typ KV Heat 2g 59.50.01, takže asi něco v tomto duchu.
Co se týče dispozice současné krbové vložky, tak tato je obestavěna v obývacím pokoji, přičemž z druhé strany zdi za krbovou vložkou je komín a technická místnost s plynovým kotlem. V příloze zašlu par fotografii pro představu. Krbová vložka je obestavěna deskami o tl. 50mm typu Silca.

Byl bych rád, kdybyste mi poradil, zejména s tím, zda je vůbec takovu rekonstrukci provést, zda je možné napojit vložku na stívající nízko-teplovodní soustavu a možná využít i k ohřevu pitné vody, tak aby spolupracovala společně s plynovým kotlem, který topil v době kdy by se netopilo v krbu, jelikož si samozřejmě nehodlám udělat z obývacího pokoje kotelnu ale chtěl bych snížit náklady na plyn, které se několinásobně zvedly a také bych chtěl mít alternativní zdroj topení v případě nějakého výpadku. V neposlední řadě by mě samozřejmě zajímala cena provedení rekonstrukce, za předpokladu využití stávajíci obezdívky, popř. nové.

Předem děkuji za ochotu

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
02. 04. 2022, 16:15:58
Re:Krbová vložka s výměníkem

Dobrý den,

doporučený teplotní spád u krbové vložky s výměníkem ( ale i u krbových kamen s výměníkem ) je 75–60 °C. V úvahu by přicházelo zapojení vložky s výměníkem do akumulační nádrže a odtud potom do topení. Ale toto by měl rozodnout topenář – způsob zapojení a funkčnost celého systému. A v neposlední řadě taky by měl naznačit také finanční náročnost realizace toho okruhu.

Všeobecně : z 1 kg paliva dostanete cca 3 kW výkonu. To píšu, abyste si udělal představu o spotřebě a s tím spojenou pracností. Aby se nestalo, že okruh pracně a finančně náročně zrealizujete a potom v krbu nebudete topit, protože......

Mnohdy je jednodušší provozovat kamna nebo krbovou vložku bez výměníku a vytápět pouze prostor, kde kamna stojí plus přilehlé místnosti.

Je to na zvážení.
Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.