Krbová kamna s akumulací - výběr a informace : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
28. 04. 2021, 08:47:12
Krbová kamna s akumulací - výběr a informace

Dobrý den,

Hledàm kamna do max 15 tis. CZK.
Jde mi o to, že jsem si přečetl na internetu, že je dobré hledat kamna s akumulací tepla, abych nemusel chodit přikládat i v noci, aby ty kamna to teplo i akumulovali a hřáli i po “vyhasnutí”.
Chápejte jsem naprostý lajk a nechám si rád poradit.
Třeba mi řeknete, že kamna do 15 tis nemají smysl a celou věc prehodnotim.
 Děkuji

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
28. 04. 2021, 08:52:13
Re:Krbová kamna s akumulací - výběr a informace

Dobrý den,

Běžná krbová kamna jsou konstruována jako podpůrný zdroj tepla – neměla by být zdrojem jediným. A je to právě z důvodu nočního přikládání. Konstrukce je uzpůsobena tak, že aby kamna hořela na jmenovitý výkon, dojde k vyhoření jedné dávky paliva v intervalu cca 45– 90 minut. Takto jsou běžná krbová kamna i certifikována ve zkušebně. Při stažení vzduchu dojde k prodloužení intervalu hoření. Ale na topení před noc to zkrátka není.
Ano, prodávají se krbová kamna s akumulací – ta se umisťuje kolem nebo nad ohniště. Po nahřátí akumulace tato vydává ještě nějakou dobu teplo ( hřeje) . Některý výrobce uvádí, že kamna sálají X hodin po vyhasnutí ohně, jiní třeba Y. Jsou 2 otázky – který okamžik je možno brát jako “vyhasnutí” a jakou teplotu by měla mít akumulační hmota, když sálá. Teplota v místnosti je třeba 18°C. A když ta hmota má 19°C

  • sálá ještě nebo už ne ? :-)
    Myslím si, že běžná krbová kamna ( i s akumulací) v ceně

do cca 50 tis. není vhodné provozovat přes noc. I pomineme-li legislativní stránku věci – jedná se o topidlo s občasným dohledem.
Potom samozřejmě existují individuálně stavěná kamna – stavby s šamotovými tahy, kde je interval přikládání třeba 8 hodin – tady ta akumulace opravdu funguje – ale jsme někdo třeba kolem 200 tis .....

Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.