Krbová kamna Romotop vs. ABX : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
14. 04. 2021, 12:07:21
Krbová kamna Romotop vs. ABX

Dobrý den,
ještě než se rozhodnu, prosím o názor:
Oboje ABX Reno i Tartu uvádí, že mají terciální přívod vzduchu.
To Romotop Evora uvádí, že nemá.
Předpokládám, že to je ještě další vzduch někde do topeniště.
Má to nějaký vliv? Nebo jaké jsou s tím zkušenosti? – kdybyste porovnal tyto ABX a Evora. Zda bez toho terciálního vzduchu jsou horší, nebo se budou více zanášet, nebo bude tmavnout sklo,.. nebo to nemá na nic vliv a je to spíše marketing?

Kamna Romotop Evora by kvůli tomu spodnímu přívodu externího vzduchu zabraly méně místa.
Nemáte možnost vyfotit, nebo sehnat fotku otevřených spodních dvířek u Evora? – jaký tam je prostor, jak je řešen spodní přívod externího vzduchu – zda trubka by vedla „mezi poleny“, nebo je to oddělené – jaký prostor na dřevo zbývá (případně zda tam lze vůbec nějaké dřevo dát…)? Kudy by se spodní přívod montoval (zda zepředu – aby kamna šly narazit co nejvíce na zeď, protože trubka přívodu je nyní připravena blízko zdi)…
 Děkuji

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
14. 04. 2021, 12:08:47
Re:Krbová kamna Romotop vs. ABX

Dobrý den.
Můj osobní názor : kamna Evora působí bytelnějším dojmem. Ale jsou dražší. Definoval bych to tak, že ceny odpovídají.

Kamna firmy Romotop mají v ohništi masivní šamoty, ketré akumulují teplo a tím stabilizují hoření. Firma ABX Rumburk používá do svých ohnišť vermikulity – jsou to izolační desky – tím, že neakumulují, zvyšují teplotu v ohništi – omezují dehtování kamen při zatápění a dohořívání. Jsou dříve studená.

Pro mne osobně terciální vzduch nemá vypovídající hodnotu o kvalitě hoření – podstatná je účinnost – a ta je u obou výrobců plus mínus stejná – rozdíl v účinnosti třeba 5% běžný uživatel při provozu nepozná.

Pokud se podíváte na schéma Romotop Evora, je tam spodní přívod spalovacího vzduchu okotován – tuším, že jeho střed je 82 mm od zadní stěny kamen, přívod vzduchu je 125 mm. Určitě bych to já osobně nerval úplně na stěnu – i pokud je nehořlavá. pokud použijete spodní přívod, kamna na něj „postavíte“ a vzduch zapojujete zepředu. Trubka Vám zabere kus spodního prostoru. Každý uživatel je jiný – já bych tam určitě nedával palivo – dal bych si tam třísky, podpalovač apod. Palivo bych si nechal vedle v koši. Ale co člověk, to názor.

Fotku pošlu v následujícím emailu.

Kdyby cokoli, napište nebo zavolejte.

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.