Krbová kamna do malého domku : diskuze

no image
Autor: Den.Ha
07. 09. 2018, 08:40:25
Krbová kamna do malého domku

Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o radu. Řeším nyní vytápění starého domku, pouze přes tuto zimu. Původně bylo v plánu plynové topidlo, ale dostala jsem tip, že by mohla být vhodnější krbová kamna (jak z hlediska vytápění, tak z lepší možnosti je prodat po případné rekonstrukci topení v domku). Domek je úzký a dlouhý, cca 230m3, z obou stran natěsno sousedí s dalšími (vytápěnými) domy, zezadu bude utěsněn polystyrenem, zepředu staré kovové dveře a dřevěné okno. Jsou opravdu pro takový prostor krbová kamna ideální? Nevytopí prostor moc? Nebo naopak málo? Případně jaká by byla vhodná.. co byste mi doporučil či poradil?
A chtěla bych se také zeptat, jaké jsou tam normy/povinnosti při montáži jak samotných kamen, tak komínu? Co je potřeba ze zákona dodržet. Zda je více materiálů trubek, případně který materiál je nejlepší.
Děkuji, pěkný den, Hajdová

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
08. 09. 2018, 05:33:15
Re:Krbová kamna do malého domku

Dobrý den paní Hajdová,
na tuto problematiku je těžké – a možná i nemožné – odpovědět po internetu. Přikláněl bych se k variantě, že budete kontaktovat topenářskou firmu v místě realizace a oni na místě posoudí možné alternativy. Pokud jste z Ostravy, FM nebo okolí, mohu někoho doporučit. Stejně tak i normy – to by měl řešit odborník na místě. Měl by říct jak to zapojit. Kontrolou komína bych začal.
Důležitá věc : k topení je potřeba suché dřevo – je předpoklad, že první jednu , dvě sezóny budete topit dřevěnýma briketami. ( Tak nějak mám svůj názor na firmy, které uvádějí, že prodávají suché dřevo … )
230m3 je cca 12 kW výkonu. Nepíšete, zda zvažujete kamna s výměníkem nebo bez. U krbových kamen bez výměníku se obávám, že místnost, kde budou kamna stát bude přetopená a zbytek domu studený. Při realizaci kamen s výměníkem je potřeb abrát v úvahu nejen cenu kamen samotných ,ale i ostatní příslušenství – čerpadlo, expanzní nádoba apod. V některých případech je cena práce a příslušenství vyšší, než cena kamen ( pokud zvolíte levný model. …) . Pro kamna s výměníkem se v drtivé většině doporučuje komín vyvložkovat.

Petr Vávra
 www.krbova-kamna.com

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.