Výkon kamen : diskuze

no image
Autor: Luk.Pa
19. 12. 2016, 11:31:14
Výkon kamen

Dobrý den,
Sháním nová kamna na chatu. Chata je patrová s podkrovím na spaní. Spodní část je zděná šířka zdi cca 30 cm, je ve svahu tudíž podlaha je nad terénem se standardní izolací. Ve spodní části se nachází 4 dvojitá špaletová okna. Objem spodní části je 53 m3. Vrchní část je pod zaizolovanou střechou (10 cm polystyren) a stěny jsou z jedné strany z cihel síly jako dole a z druhé ze dřeva opět zaizolováno polystyrenem. Objem vršku je 45 m3. Doteď se vytápělo starými vojenskými litinovými kamny, které se jeví jako nevhodné (příliš přetápí spodní část a nepředávají teplo nahoru) Rozhodl jsem se pro dvouplášťová kamna. Myslíte, že kamna o jmenovitém výkonu 6 kw budou dostatečná? Chata se užívá v období duben – říjen.
Děkuji Pavuk

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
21. 12. 2016, 10:54:28
Re:Výkon kamen

Dobrý den, proudění tepla nahoru není mnohdy o výkonu kamen, nebo o principu předávání tepla ( konvekce, sálání). jako spíše o tom, že uvedený objekt nemá správně vyřešenu cirkulaci vzduchů v jednotlivých patrech a místnostech.
Pokud teplo nejde nahoru a přehřívá se spodek, předpokládám, že je to přesně tento problém – někde na schodišti budete mít “špunt, který ten teplý vzduch nepustí nahoru. Zkuste nahoře pootevřít ventilačku, jestli se proudění nezlepší. Pokud se zlepší, bylo by vhodné udělat někde vzadu průraz v podlaze, aby vzduch mohl cirkulovat a studený by padal do spodního patra.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Petr Vávra
Vávra kamna s.r.o.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Luk.Pa
21. 12. 2016, 13:07:11
Re:Re:Výkon kamen

Dobrý den,
Děkuji za odpověď. Váš návrh řešení vyzkouším. Přesto chci kamna modernější. Myslíte, že těch 6 kw jmenovitého výkonu je dostatečných pro tuto budovu?

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
22. 12. 2016, 07:32:55
Re:Re:Re:Výkon kamen

Dobrý den, nejprve bych doporučil vyzkoušet to proudění.
S výkonem bych to moc nepřeháněl :
53m3 je při výšce stropu 2 metry 26m2 – to je místnost 5×5 metrů. Abyste se neuvařili, pokud tam budete topit na 6 kW ......
Pokud chcete kamna vyměnit za nová, zamyslel bych se nad kamny ve stylu Thorma Milano II, Bozen, BRIXEN apod. Případně – Haas+sohn Salerno II.

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.