Krbová kamna s jmenovitým příkonem do 10 kW : diskuze

no image
Autor: Mar.Ku
06. 11. 2016, 19:05:39
Krbová kamna s jmenovitým příkonem do 10 kW

Dobrý den, chtěl bych zeptat…Rád bych se vyhnul povinnosti povinné revize kotlů s jmenovitým tepelným příkonem do 10 kW ,avšak nejsem si 100% jist formulací zákona… Vím, že je to spíše dotaz na jiná místa, ale říkám, si že to určitě už musel někdo řešit..

Výňatek ze zákona 201/2012: Povinnosti provozovatele stacionárního zdroje :„g) provozovat spalovací stacionární zdroj na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu od 10 do 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění, v souladu s minimálními požadavky uvedenými v příloze č. 11 k tomuto zákonu,
h) provádět jednou za dva kalendářní roky prostřednictvím osoby, která byla proškolena výrobcem spalovacího stacionárního zdroje a má od něj udělené oprávnění k jeho instalaci, provozu a údržbě (dále jen „odborně způsobilá osoba“), kontrolu technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu od 10 do 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění, a předkládat na vyžádání obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností doklad o provedení této kontroly vystavený odborně způsobilou osobou potvrzující, že stacionární zdroj je instalován, provozován a udržován v souladu s pokyny výrobce a tímto zákonem.“

1)V zákonu se mluví o zdroji, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění… To tedy znamená ,že pokud budu mít kamna bez výměníku, tato část se na mě nevztahuje?
2) Opět zdroj tepla pro teplovodní soustavu: Pokud budu mít kamna s výměníkem řekněme třeba s výkonem 7kW do výměníku a 3 kW do místnosti s účinností cca 85%, počítá se jen těch 7 kW do výměníku – jako pro teplovodní soustavu nebo jako celek? Příkon(pro výměník) by totiž byl menší než zmiňovaných 10 kW…

Děkuji za odpověď.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
07. 11. 2016, 10:26:51
Re:Krbová kamna s jmenovitým příkonem do 10 kW

Dobrý den, pokud zvažujete nákup krbových kamen s výměníkem, obávám se, že se té povinnosti kontroly nevyhnete ....... Vybavuji si snad pouze 2 modely kamen, které mají příkon nižší než 10 kW.
Pokud koupíte kamna bez výměníku, povinnost kontroly se na Vás nevztahuje ( zatím .....) Podstatný je celkový příkon kamen.

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.