Výběr kamen Thorma : diskuze

no image
Autor: Kam.Ob
23. 01. 2015, 09:05:53
Výběr kamen Thorma

Dobrý den,



Obracím se na vás s prosbou o radu. Uvažuji o koupi krbových kamen pro příležitostné zatopení nebo v přechodném období do starého domku bez zateplení, s plastovými okny. Zatím topíme pouze plynem. Kamna by měla vytopit 3 přibližně stejně velké místnosti o celkovém objemu asi 150 m3 pouze přes otevřené dveře. Stála by v obýváku. to je v prostřední místnosti, otevřeno by bylo vždy do kuchyně a pak pokud možno i do ložnice. Je možno tímto způsobem tento byt vytopit? Samozřejmě počítám s tím, že teplo nebude všude stejné. Uvažuji o kamnech značky Thorma, protože kdysi jsme topili v jiném bytě Petrami a bylo to absolutně bez problémů. Rozhoduji se mezi kamny Nancy, Torino nebo Swegholm. Je můj výběr pro tento případ vhodný nebo co byste mi poradili? Nebráním se ani jiné značce.

Děkuji za odpověď

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Kam.Ob
Autor: Kam.Ob
23. 01. 2015, 09:07:51
Re: Výběr kamen Thorma

Dobrý den,
Kamna Thorma Torino a Swegholm jsou prakticky totožná kamna – liší se pouze designem

  • výkonově a parametricky jsou stejná. Zároveň se jedná o modely, které už nejsou v aktuálním

ceníku – jejich výroba byla ukončena.
Pokud by to měla být kamna NANCY, asi bych se přiklonil k model označeným II – jedná se o kamna s dlažbou ( různé barvy ) na bocích. Měla by být vyrobena ze 4 mm plechu ( oproti 3 mm u většiny ostatních kamen bez výměníku).

Výkonově by 7kW mělo stačit, nicméně moje první myšlenka, než jsem přečetl modely, o kterých uvažujete, patřila kamnům Thorma s výkonem 8 kW – FALUN , KIRUNA II, nebo třeba Landshut apod.

Včera skončila na ostravském výstavišti výstava Infotherma 2015 a velmi mne zaujala kamna od firmy ABX s označením BRIT. 7 kW výkonu, velké ohniště, masivní provedení ( pokud si správně vybavuji, litinová dvířka a rám).
Jedná se de facto krbovou vložku vložku ABX YORK přebudovanou na volně stojící kamna za cenu někde do 12 tis kč – ještě ji nemáme na webu – je to novinka. ale mám ji na prodejně. Takže pokud to do Ostravy nemáte daleko, můžete se zastavit, nebo během týdne bude na webu. Opravdu za ty peníze mi to přijde jako bomba.

Je vytvořena z této vložky:
https://www.krbova-kamna.com/…ork-k-p.html


Přeji hezký den / Best regards

Petr Vávra
+420 777 079 331
 www.krbova-kamna.com

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
23. 01. 2015, 13:51:19
Re: Výběr kamen Thorma

Dobrý den
K výběru kamen, jestliže mají být jen pro „příležitostné“ zatopení pak v podstatě nejste ve výběru příliš omezen. Jestliže ale také budete chtít, aby kamna uměla pracovat i samostatně s minimálními nároky na obsluhu, a aby jste nebyl „závislý“jen na jednom druhu paliva, pak vězte, že „klasická kamna typu Petry“ nebo též také stáložárná (se šachtou) mají řadu výhod a předností. Výborná co se užitných vlastností týká jsou např. od Thormy „Kerpen 2u4p“ (5kw) Marburg (7kw) Lze spalovat dřevo přikládáním hn. uhelné brikety přikládáním nebo prohoříváním, dřevěné brikety přikládáním nebo odhoříváním shora, hnědé uhlí (ořech jedna) odhoříváním shora cca (12–15 hodin dle nastavení samostatného nekouřivého provozu) hnědé uhlí + černé odhoříváním, dřevěné uhlí prohoříváním ze spod atd. Kamna lze tedy užít i jako hlavní zdroj tepla takže můžete i na nějaký čas „vyřadit plyn z provozu“ budete-li chtít.
Protože však tato kamna nemají sklo, nejsou to „designovky“ mohu doporučit kamna „příbuzná“ která vychází ze „stejné koncepce“ ale navíc mají tedy i sklo a vyrábí se v mnoha „designových podobách“ (i s plnými dvířky,) např.
'Odkaz'
'Odkaz'
(kachle jsou i v zelené)
'Odkaz'
verze s horním vývodem
'Odkaz'
Kamna Kamino 8 jsou vcelku úsporná na palivo, jak dřevo tak i uhlí které při odhořívání shora udrží kamna trvale horká bez problému i víc jak 15 hodin (na minimum v podstatě celý den od zapálení do schládnutí)
Nevýhodou těchto kamen je nemožnost roštovat při uzavřených dvířkách nemají vnější roštové táhlo avšak po záruce lze dodělat. Materiálově jsou kombinací litiny a plechu, přední strana vč. dvířek plotny litina. Pokud se topí uhlím odhoříváním pak nejsou problémy se sklem samo se očistí málokdy se zanese (spíše jen se dřevem při špatném nastavení kamen )
Jestli chcete maximální funkčnost a praktičnost pak1. kamna Marburg nebo kamna Kamino 8 Classic (bez skla, lepší regulovatelnost sek. vzduchu) chcete-li funkčnost ale i design pak doporučuji jakoukoliv verzi kamino 8 prosklených.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
23. 01. 2015, 14:10:10
Re: Re: Výběr kamen Thorma

Ještě k tomu výkonu u kamen Marburg udávají výkon 7kw tato kamna mají velice objemnou šachtu cca „33“ dm3 (+ ,– pokud jsem dobře měřil) při užití na uhlí (odhořívání shora) poskytnou nejen velice dlouhý ale i poměrně vysoký (v závislosti na nastavení klapkami) výkon
Naproti tomu kamna Kamino 8 udávaný výkon 8 kw mají využitelný objem šachty cca 17 dm3 (+,–)
Výhodou těchto kamen je, že při požadavcích na nižší výkon užijete dřevo, při požadavcích na vyšší výkon a bezobslužnost uhlí, při požadavcích na velmi vysoký výkon lze smíchat hnědé uhlí s černým. (černé samostatně neodhořívá optimálně může docházet ke kouřivosti, byť malé) , při požadavku na kontinuální topení s možností restartu bez nutnosti podpalovat se užijí hn. uhelné brikety,čili je zde jistá „variabilita“ topení aby jste si „nepřetápěli“ nebo naopak „nedotápěli“.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.