Krbová kamna do zděného zahradního domku : diskuze

no image
Autor: Lib.V
31. 08. 2014, 09:18:23
Krbová kamna do zděného zahradního domku

Dobrý den,
rádi bychom pořídili krbová kamna do zděného zahradního domku (vnitřní rozměry 5×6×2,5 m), ve kterém pořádáme společenské události za špatného počasí. Základním požadavkem rozhodující části naší rodiny je ale vzhled a líbivá jsou kamna, která mají topný výkon od 6 do 11 kW.
Mám dva dotazy:
1) lze v takto výkonných kamnech topit takovým způsobem, aby se v tak malém prostoru člověk nezalknul horkem?
2) komín musí být realizován prostupem kouřovodu vodorovně skrz zeď, následně kolenem 90° namířen nahoru a stejným plechovým kouřovodem (komínem) veden nahoru. Lze to takto udělat, aby krbová kamna fungovala? Jak dlouhý (vysoký) by měl být komín?
Děkuji moc za odpovědi, Libor Vítek.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
31. 08. 2014, 17:25:36
Re: Krbová kamna do zděného zahradního domku

Dobrý den
Dovolil bych si reagovat na Váš dotaz.
Jistě lze i v kamnech o vyšším výkonu topit tak, abychom nepřetápěli, ovšem není to ideální, v praxi to znamená udržovat neustále kamna „pod jejich jmenovitým výkonem“, což může mít za následky zanesené sklo, zvýšené zanášení komínu atd.(výjimku tvoří „stáložárná fáze“) Volený výkon kamen také záleží na tepel. ztrátách objektu, tzn. je-li nezatepleno, velké úniky, topí-li se ještě k tomu nárazově, pak může být výkon vyšší. Lepší by ale bylo volit kamna 5 kw. Na trhu je celkem velký výběr. např:
'Odkaz'
'Odkaz'
'Odkaz'
'Odkaz'
nebo
'Odkaz'
Uvedená kamna od Thormy jsou velice praktická, mají tradiční systém roštování (čistota v interiéru) umí nejen dřevo ale i hn. uh. brikety (mnohahodinový stáložárný provoz bez nutnosti neustále kamna obsluhovat) Jsou méně náročná na tah, v případě potřeby rychle předávají teplo, na horní plotně lze i vařit či ohřívat, atd.
Kamna Wamsler mají také otočný rošt ale bez „vnějšího roštového táhla“ , umí také nejen dřevo ale i uhelné brikety, jsou o něco náročnější na tah komínu, za to ale vynikají „úsporností“ lze je snadněji provozovat na nižší a delší výkon, což je v případě „tuhých paliv“ výhodou.
Jestliže bude převažujícím palivem polenové dřevo pak je dobré volit např.

'Odkaz'
nebo i (byť 6kw)
'Odkaz'
'Odkaz'
'Odkaz'
(širší spalovací komora a přikládací dvířka)
Tím není pochopitelně výběr omezen, doporučené typy jsou praktické, patří mezi levnější ,výhodou jsou litinové plotny a dvířka, snadno se obsluhují a udržují. Před tím, než jakákoliv kamna vyberete je dobré číst recenze uživatelů ať již v e-shopech nebo na heurece, či kdekoliv jinde.
Komín
Doporučené typy kamen mají průměr kouřovodu 120 mm, průměr komínu tedy postačí 150–160 mm. Účinná výška komína (tedy od zaústění kouřovodu do komína po vrcholek komína) by měla být min. 5m, v určitých případech může být úč. výška komínu nižší prokáže-li se výpočtem že je „dostačující“.
Nejlépe by bylo zřídit komín zvenku u obvodové zdi kde budou kamna zevnitř napojena. Na výběr máte z několika možností.
Nerezový komín- rychlá instalace, okamžitá použitelnost, nemusí mít základ vyšší cena, menší životnost, nejlépe nainstaluje kominík.
Kouřovod ve funkci komína- vyž

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
31. 08. 2014, 17:39:47
Re: Re: Krbová kamna do zděného zahradního domku

Kouřovod ve funkci komína- vyžaduje horní odtahové hrdlo kamen, musí být splněny náležité podmínky viz. kominík.
Komínová stavebnice- na trhu je velký výběr, lze realizovat i svépomocí, základ dle doporučení výrobce.
Klasický komín- zděný, nejlépe z pálených plných cihel s šamotovou vložkou, výhodou je dlouhá životnost, vyžaduje dobrý základ.
S realizací komína nejlépe poradí kominík, dle konkrétních „dispozic“.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Kam.Ob
Autor: Kam.Ob
04. 09. 2014, 07:44:44
Re: Krbová kamna do zděného zahradního domku

Dobrý den. Vzhledem k malým rozměrům místnosti bych se přikláněl ke kamnům s malými rozměry. Něco ve smyslu Thorma Milano II, Merano, Piacenza, Filex apod.
Kamna mají možnost regulace výkonu, ale je potřeba si uvědomit, že optimální hoření ( a tím i účinnost a čistota) je vždy v oblasti jmenovitého výkonu. Ke snížení výkonu je možno přistoupit krátkodobě a podmínkou je nahřátí celého systému – kamen, kouřovodu a komína. Zatopit a od začátku kamna škrtit na nízkém výkonu je špatné – kamna nehoří , dehtují a není z nich žádný požitek.
K otázce 2 je těžké něco napsat. Komín je komín a kouřovod ( nezaizolovaná trubka) je kouřovod. Je otázkou, jak moc budete potřebovat vyhovět legislativě – pokud budete potřebovat revizi komína, nezbude vám, než postavit tříplášťový komín o minimální účinné výšce 3,5 metru. Toto bych konzultoval s kominíkem, který bude revizi provádět – řekne vám požadavky a podmínky, za kterých Vám revizi vystaví.
Pokud revizi nebudete potřebovat, je to na Vás. ..... Počítejte s tím, že pokud to nebude zaizolované, bude to výrazně dehtovat – s tím souvisí nutnost dehet odstraňovat, aby to třeba někdy v budoucnu nezahořelo. Výšku kouřovodu si musíte odzkoušet – všeobecně se bere, že kamna hoří od 3 metrů účinné výšky. Jednoduchá kamna ( Milano II apod) nejsou náročná na tah – bude stačit i kratší. Důležité upozornění : pokud zapojení kamen a odkouření nesplňuje normy, provozovatel na sebe bere veškerá rizika, která mohou při provozu vzniknout. Nezapomeňte prosím, že se jedná o tepelný zdroj.

Petr vávra
 www.krbova-kamna.com

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.