Jaká kamna do dřevostavby 4x4m : diskuze

no image
Autor: Pav.Ch
20. 04. 2014, 16:53:12
Jaká kamna do dřevostavby 4x4m

Dobrý den, nevím jaká kamna a jaký komín do nové dřevostavby izolované 4×4 m x 2,1m výška.Chatka je bez podkroví. Průchod skrz zeď bude řešen komínovou výměnou schiedel.Potřebuji poradit jaká kamna koupit aby to bylo dobře a jaký komín postavit.

Děkuji Chroustovský

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
20. 04. 2014, 20:25:57
Re: Jaká kamna do dřevostavby 4x4m

Kamen je v současnosti na trhu celá řada. Při volbě je třeba zohlednit především výkon (nejlépe dle tep. ztráty) a palivo, které je pro Vás nejdostupnější. Lze volit kamna jak pouze na dřevo a dřevěné brikety, tak také na uhelná paliva s možností topit i dřevem (univerzální). Pak samozřejmě záleží i na dalších požadavcích, tzn. design, varná plotna, stáložárnost , cena atd.
Vytápěný prostor je ve Vašem případě poměrně malý, navíc je chatka izolovaná, osobně bych volil malá univerzální kamna a topil dřevem v kombinaci hn. uhelné brikety na noc, neboť ve stáložárné fázi (brikety po vyhoření jen žhnou ) budou kamna dávat nižší ale dlouhodobé příjemné teplo bez nutnosti přikládat a tím se také vyvarujete přetopení, protože uh. briket nemusíte pro optimální výhřevnost užít tolik, spíše se využije jejich stáložárnost, výhodou je také možnost kamna roztopit druhý den a to pouhým přiložením nového paliva proroštováním a přívodem nového vzduchu, restart kamen.
např.
'Odkaz'
'Odkaz'
'Odkaz'
'Odkaz'
atd.
Jsou to kamna na dřevo a hn. uh. brikety .Mají varné plotny.
Patří k nejlevnějším na trhu.
Mají roštová táhla, =čistota v interiéru, při zbavování popela uzavřete dvířka řádně proroštujete necháte odstát, pak vynesete popel, pozor! popel hn. uh. briket je dlouho žhavý= plechová popelnice ne plastová !
Jejich výkon je sice podstatně vyšší než asi využijete,ale lze topit např. jen ráno a užít něco hn. uh. briket pak např. až do večera nemusíte přikládat= stáložárnost. Naopak pokud by vznikla náhodou větší potřeba tepla (tuhé mrazy) pak výkon lehce zvýšíte zatopíte-li větším množstvím hn. uh. briket.

Komín, zde máte na výběr , klasika, stavebnice, nerez. Klasika nejlépe klasické červené cihly a šamotovou vložku=trvanlivost, při prasknutí vložky nepozbývá většinou komín funkčnost,levné, stavebnice možnost volit více systémů ,nebo nerez = rychlé drahé, osobně se přikláním ke klasice. Na výše uvedená kamna postačí průměr 160mm od zaústění kamen po vrchol komínu (účinná výška) by dle norem mělo být 5m, nebo výpočtem ověřit i komín nižší s komínem poradí kominík.
Uvedenými kamny není výběr zdaleka vyčerpán, problémem je, že ostatní modely mívají ještě větší výkon než zřejmě využijete, existují i odhořívací kamna na dřevo s dlouhou periodou přikládání a také kamna s nižším výkonem než 5kw s případným výběrem těchto kamen snad poradí jiní. :-)

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Kolek
21. 04. 2014, 12:29:29
Re: Re: Jaká kamna do dřevostavby 4x4m

Já doplním, že bez výpočtu tepelných ztrát, ideálně na základě osobního posouzení, Vám kamna nemůže nikdo dobře doporučit. Dřevostavba jako taková, má menší akumulaci, což má své výhody i nevýhody. Výhodné je rychlé vytopení, nevýhodné je, že může snadno dojít k přetopení. Navíc prostor, jaký uvádíte je malý. Takže bude rozhodovat to , jak je to zatepleno, s jakou kvalitou je to provedeno a na dalších detailech – použitá okna atd.. Určitě bych se klonil k co nejméně výkonným kamnům. Pokud se jedná o chatku „víkendovku“ určitě by stálo za zvážení také tepelné čerpadlo vzduch vzduch (klimatizace). Investičně na tom budete(pokud se má stavět komín) podobně a provoz je bez práce, navíc se dá nastavit temperování třeba na 16 stupních apod. Mám jednu a vytápím tím dřevostavbu s podlahovou plochou 115m2 bez větších potíží a kamna jako záložní zdroj a romantiku u ohně..

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.