Vytápění rodinného domu kamny : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
19. 02. 2014, 08:33:44
Vytápění rodinného domu kamny

Dobrý den, potřeboval bych poradit.
Vlastním RD o velikosti 3+1, je patrový. V přízemí je obývací pokoj , chodba, koupelna, kuchyň a koupelna o 80m2, výška stropu 2.5. Horní patro má dva pokoje, chodbu a koupelnu, cca 70 m2, výška stropu 2,2m2, ale je zde po celém obvodu šikmina. Komín o výšce 6m2 a o průměru 200 mm, šamot. Již jsem vyzkoušel teplovzdušnou krbovou vložku s rozvody po celém domě o výkonu 16 kW. Prodal jsem ji a koupil teplovodní krbovou vložku, bohužel jsem šetřivý čecháček a koupil jsem používanou 1 rok Kratki Amelia 24 kW, ta nemožně dehtovala a teklo to všude i z dvířek a kouřovodů, o skle ani nemluvím, to bylo do hoďky totálně začouzené. Myslel jsem si, že výkon mluví za Vše, hm a ejhle je moc silná – abych ji pořádně roztopil tak jen láduji dřevo. Líbily by se mi krbová kamna ve starém litinovém provedení a s co nejdelším intervalem s přikládáním. Jedná se mi o krbová kamna s teplovodním výměníkem. Dle mého cca výpočtu by měla stačit kamna s výkonem 15 kW z toho 12 do vody. Omlouvám se za obsáhlou zprávu, ale už si opravdu nevím rady. Vytápím Vše teplovodně, v každé místnosti jsou radiátory. Děkuji moc. S pozdravem

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
19. 02. 2014, 08:40:52
Re: Vytápění rodinného domu kamny

Dobrý den,
jsem rád za váš dotaz. V podstatě jste popsal to, jak topení kamny s výměníkem funguje napříč republikou – no , vlastně jak nefunguje. Ale mohu Vás ujistit, že nejste ani zdaleka jediný, kdo má podobnou zkušenost. A já jsem rád, že to konečně napsal někdo jiný, než já. Názorný příklad, co se stane, pokud je topidlo špatně dimenzované.
Já vám mohu nabídnout ( a následně i prodat) nějaká kamna s výkonem 3+12 kw – tak, jak požadujete. A můžete si vyzkoušet v praxi, zda jste se trefil v otázce výkonu. Pokud ne, kamna opět vyhodíte a zkusíte jiný výkon. Budu rád, pokud se opět obrátíte na mne – prodaných kamen není nikdy dost.
Mohu navrhnout jiné řešení ? Pokud bych byl na Vašem místě, pozval bych si do domu topenáře ( takového, který má se zapojením kamen zkušenost – v žádném případě někoho, kdo řekne – něco si kup, já ti to zapojím). Mám na mysli topenáře – odborníka v oblasti provozu kamen. Spočte tepelné ztráty, navrhne okruh, udělá cenovou nabídku a následně to zapojí. Provede topnou zkoušku, kde Vám prakticky předvede, že okruh funguje jak má. A nechá si za to patřičně zaplatit. Z mého pohledu se tato investice vyplatí.
Spočetl jste si, kolik Vás stála současná metoda pokus – omyl ? Nemyslím jenom finance, ale také starosti kolem.

Z 1 kg paliva ( mám na mysli suché tvrdé dřevo) dostanete cca 3 kW výkonu hodinově. Tedy počítejte s tím, že pokud budete chtít topit na 15 kW, každou hodinu přiložíte cca 5 kg dřeva. Přes tento vzorec nejede vlak. Kamna nejsou perpetum mobile.
Pochopitelně, pokud kamna naložíte a snížíte přívod vzduchu, prodloužíte interval přikládání, ale snížíte tím výkon kamen a zvýšíte pravděpodobnost dehtování ( a tím snížíte životnost). Optimální provoz kamen je v oblasti jmenovitého výkonu.
Věříte mi ?
Doufám, že jsem se vás tímto emailem nedotkl.

Přeji hezký den

Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.