Výběr krbových kamen : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
23. 01. 2014, 10:43:15
Výběr krbových kamen

Dobrý den,
Již jsem si přes Vás skoro objednal krbová kamna Haas+Sohn Eboli, ale četl jsem pak článek o použití různých typů krbových kamen a jsem na vážkách. Rád bych se proto poradil s Vámi.

Krbová kamna chceme umístit do obývacího pokoje (spojeného s jídelnou a kuchyní do místnosti o cca 40m2), vzhledem k celkové výměře domu přes 200m2 neuvažujeme o napojení na centrální systém vytápění. Dům je staršího data, nezateplený (cihla 50cm), ale s plastovými okny.

Dle informací, které jsem získal by měly na tento prostor a typ použití stačit kamna kolem 7–8kW. Vyžadujeme ale rychlý náběh, není nutné, aby po dohoření kamna dále hřála několik hodin. Chceme je totiž používat jako nástroj pro rychlé navození tepelné pohody v dané místnosti v době, kdy se tam zdržujeme. (např. večer od 18 do 22h)
Nejsou na tento typ použití vhodná jiná kamna než jsem v úvodu zmiňoval? (např. jen jiný model)

Jakékoliv doplňující informace dodám. Objednávku bych chtěl učinit co nejdříve. Díky moc.
S pozdravem

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
23. 01. 2014, 10:44:29
Re: Výběr krbových kamen

Dobrý den, děkuji za dotaz.
40 m2 je cca 100 m3 – na vytopení by mohlo odhadem stačit něco kolem 5 kW výkonu. Ale pokud otevřete dveře, je předpoklad, že teplo upustíte i do chodby apod.

Pokud byste se zeptal mne, co bych koupil, já pro sebe bych si zvolil kamna s výkonem někde kolem 5 kW ( Polar 4, Turku 5 apod). V případě, že bych chtěl kachlová kamna, nezbylo by mi, než zvolit něco s výkonem 7–8 kW ( ABX Olympie, Iberia apod, HAAS EMPOLI / EBOLI). Pokud Vaše znejistění ve výběru pramení z toho, že máte obavu, že se kachle budou dlouho nahřívat, neměl bych z toho obavu. V dnešní době nejsou kachle u zmiňovaných výrobců futrované hlínou – náběh teploty je rychlejší. Zatopíte, kamna začnou hřát přes sklo a po cca 20 minutách i konvekcí a sáláním kachlů.

Samozřejmě celoplechová kamna hřejí o něco málo rychleji. ( ale kdo se má na ně dívat ? Veselý obličej ) Moje filozofie je taková, že pokud by kamna stála v obýváku, byl by to kus nábytku.

Kamna vybírejte podle výkonu, designu a ceny.

V případě dalších dotazů, napište.

Přeji hezký den
Petr Vávra

 www.krbova-kamna.com

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.