kamna s plotýnkou : diskuze

no image
Autor: Pav.Č
12. 12. 2013, 19:43:58
kamna s plotýnkou

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu. vybíráme kamna do podkroví. Chtěli bychom aby měla plotýnku, ne na každodenní vaření, ale spíše na přihřátí večeře, nebo ohřátí vody na čaj (když už stejně budou topit). Vlastně už jsme měli vybráno Jotul F3 CB. Byli jsme přesvědčeni o tom, že mají plotýnku, ale na webu jsem takovou informaci nenašel. Můžete to potvrdit? nedá se horní plocha jako plotýnka využít, či nějak dodělat, předělat?
Abych se přiznal většina kamen s plotýnkou se nám nelíbí , Jotul f3 nebo F100 je krásný kus „nábytku“. Chceme aby byla kamna pojícím prvkem obýváku. Jotul F 602 se nám zdají příliš málo vznešená. Nenapadá Vás nějaké řešení?
když už píšu zeptám se ještě na jednu věc. Obývák z kuchyní bude ve tvaru L,(zbytek podkroví vytopí radiátory napojené na interiérová kamna werner s výměníkem, který je v přízemí), kamna tedy budou vytápět pouze jednu místnost, kdy komín je umístěn v kratší noze písmene. Okna jsou dřevěná střešní s trojsklem. 24 cm minerální vaty, palubky. Pokud budeme muset zvolit variantu bez plotny, půjdeme do jotul f3 nebo f100. plocha celé místnosti bude asi 40 metrů čtverečních s průměrnou výškou 3 metry. Myslíte si že výkon jmenovaných kamen je příliš vysoký a budeme stále větrat? Snad můj dotaz dává hlavu a patu. Moc děkuji za odpověď.
s pozdravem
 Pavel

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Eva.Ku
13. 12. 2013, 13:37:54
Re: kamna s plotýnkou

Dobry den, nejsem sice ani topenar ani kamnar ani kominik, proto jsem ostatne taky v diskuzi, ale jak mate vysoky komin? (Vybiram kamna a sem tam ctu neco o tahu komina a ucinne vysce.. ) Moje teta ma kamna v obyvaku v patre, jak ma vysoky komin, co to ma za kamna, netusim, ale nepouziva je, protoze ji to v obyvaku pry smrdi.. PS. Kamoska ma kamna Nordica, 8 kw, maji plotynku. A jestli vami vybrany jotul ma vykon 9 kW, tak se asi upecete.. Ja mam podle energetickeho stitku na 310 m3 ( 134 m2) asi 8 kW (dle tabulek, takze uvazuju o kanadskych krbovkach Pacific Energy Vista, ktere maji 11 kW) Jsem zvedava, co vam napise pan Vavra :)

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pav.Č
13. 12. 2013, 18:37:21
kamna s plotýnkou

Dobrý den,
komín je vysoký asi 4,5 m (od místa kde budou napojena kamna cca 4 metry).
Maximální výkon je těch Jotulů co jsem psal je 9 kw, průměrný 6. Jaký je v tom rozdíl co se množství dřeva / přikládání týče. Já celý život jen před zimou odzvzdušňoval radiátory:) díky

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Eva.Ku
14. 12. 2013, 01:07:07
Re: kamna s plotýnkou

Ja tady nechci propagovat kanadany, ale protoze stavime dum a asi jediny, koho to doma zajima jsem ja, tak se prave uz nekolik tydnu probiram internetem a „sbiram informace“.. narazila jsem na „kanadska kamna“ – mimojine znacka Napoleon a model 1150p (s plotynkou) se mi moc libil (ale, vykon 11 kW a cena 60 tisic) Nemluvim o pocatecni blbosti, kdy jsem koukla na energeticky stitek a zjistila jsem cislo 17 kW a rozhodla jsem se, ze 16 kW bude ok :D Tak jsme vybirali 16 kW jako spravni blbci :D.. 17 kW ztratu ma cely barak vcetne garaze.. My chceme vytapet jenom pulku (v podstate) kamnama.. A jestli vy mate ty kaminka jen do pokoje o 40 m2 – trojsklo a 24 vatu (coz budeme mit v baraku i my) tak si myslim, ze by vam tam nakrasno stacili stare dobre Petry.. Mame je uz asi sto roku u babicky a tam to na dva pokoje krasne stacilo (a ze tam nemame vubec izolovane stropy, ani asi podlahu ne.. tam se opravdu topi panubohu do oken) Jinak k tem kanadanum, pro vas je to zbytecne, si myslim, na jeden pokoj je to moc, ale pravdou je, ze se nemusi tak casto prikladat (nechci byt otrokem kamen) Vsak si to hodte to youtubu nebo do guglu.. Ale jak rikam, myslim si, ze by vam stacily „male“ kamna, dnes jsem se tu po nejakych novejsich petrach pro babicku divala a maji tu na vyber..

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pav.Č
14. 12. 2013, 12:00:23
Re: Re: kamna s plotýnkou

Dobrý den,
jo ty kanadský kamna jsou krásný, ale mimo naše možnosti. Kdybych si tam dal Petry, měl bych pocit, že sedím někde v dílně nebo garáži. My od těch kamen očekáváme, že budou dotvářet rodinnou pohodu a atmosféru a to podle mě něco, co vypadá jako Petry nedokáže. Každopádně díky za názor.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Eva.Ku
14. 12. 2013, 12:56:55
Re: Re: Re: kamna s plotýnkou

Ahoj, no zkuste se podivat na kamna a vyfiltrovat ten slabsi vykon – do 5 kW, maji tam i nektere pekne, nemyslela jsem petry jako ty stolete plechace osklive :D ale neco na ten zpusob – jsou male, nektere i prosklene a vypadaji dobre.. My v tom dome, co jsem zminila, bude rozdeleny tak, ze 1/3 bude mit mamka, tam ma taky komin a podle energ.stitku by ji melo stacit nejakych 5 kW, takze jsem se divala i z tohoto duvodu na ty slabsi… Ona to bude mit v rohu mistnosti, ktera ma asi 20? metru ctverecnich – v protilehlem (diagonalne) rohu ma schodiste do patra, takze tam ji to teplo asi moc nepoleti (narozdil od nasi „dvoutretiny“

  • my mame komin mezi schodistem, takze nam to poleti nahoru asi vsechno)
Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
17. 12. 2013, 11:03:07
Re: kamna s plotýnkou

Dobrý den Pavle,

omlouvám se za poněkud pozdější odpověď. Rozvinula se tu celkem pěkná diskuse, tak jsem do toho nechtěl moc vstupovat.

Pokud byste trvali na varné plotně, tu je možno dokoupit ke kamnům Jotul F 3TD. Nevím, jestli jste měl možnost je vidět. Oproti modelu s označením CB nemají popelník a nemají terciální vzduch ( CB systém). U toho modelu CB není možno plotnu instalovat, protože plamen by nešel až na plotnu – byl by zadržen terciálním vzduchem, který je přiveden pod horní desku kamen. Takže plotna by nebyla dostatečně horká k vaření.

V případě dalších dotazů nebo požadavků, napište.

Petr Vávra
 www.krbova-kamna.com

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pav.Č
17. 12. 2013, 16:14:23
Re: Re: kamna s plotýnkou

Dobrý den, děkuji za odpověď. To je dost zásadní informace, která m v tom udělala trochu jasněji. pokud tomu dobře rozumím, nemohu mít současně CB systém a plotýnku. a je jedno jaká kamna to jsou. Takže musím volit mezi vařením nebo šetrnějším spalováním dřeva. Rozumím tomu správně?
děkuji Pavel Červinka

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
18. 12. 2013, 07:38:56
Re: Re: Re: kamna s plotýnkou

Model Jotul F 3 CB má vzduchy pod horní deskou – plamen nedostanete na případnou plotnu. ( ona tam půjde fyzicky dát, ale nebude mít potřebnou teplotu).

Pošlete mi na sebe email – poslal bych vám fotky.

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pav.Č
19. 12. 2013, 10:52:04
Re: Re: Re: Re: kamna s plotýnkou

Dobrý den,
a u modelu f100 to je stejný případ jako píšete u f3? tedy plotu je možno instalovat, ale plamen se k ní správně nedostane? Už jsme se tak nějak smířili s tím, že plotna nebude, raději budeme šetrněji spalovat dřevo. Myslíte, že f100 (max výkon 7,5 kw) jsou pro 120 m3 zbytečně velké, nebo to bude v pořádku? Když nějaké fotky pošlete, budu rád.
děkuji
s pozdravem
Pavel Červinka
 choklik@senam.cz

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.