Komín potřebný pro krbová kamna s výměníkem WD W29 : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
28. 11. 2013, 10:40:32
Komín potřebný pro krbová kamna s výměníkem WD W29

Dobry den, je dostačující na tato kamna – Prity wd w29 – komín o délce 4,7 metru a průměru kouřovodu 180mm? Dekuji

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
28. 11. 2013, 10:42:37
Komín potřebný pro krbová kamna s výměníkem WD W29

Dobrý den,
norma stanovuje minimální účinnou výšku komína na 5m, pokud výpočet nedokáže jinak. V případě komínu o délce 4,7 m (otázkou je, zda se bavíme o délce celkové nebo účinné – délka od sopouchu spotřebiče po ústí komína) je nutno pro získání výchozí revize doložit výpočet spalinové cesty, který dokazuje, že nižší délka komína (než 5m) je pro daný spotřebič a komínový systém dostačující.

Pokud se budeme hovořit přímo o krbových kamnech s výměníkem Prity WD W29, tak doporučený komínový tah výrobcem činí 12 (+/-2) Pa.

U krbových kamen s teplovodním výměníkem je důležitým faktorem ovlivňujícím tok spalin také prohřátí teplovodního výměníku kolem kterého spaliny proudí do komínu. V případě, že je výměník podchlazen, dochází ke zpomalení spalin kolem něj proudících, což vyvolává zdánlivý pocit nedostatečného tahu komína.

Optimální prohřátí výměníku dosáhneme při výstupní teplotě vody z kamen cca 70°C a teplotě vody na zpátečce přes 55°C. U kamen s vyšším výkonem do výměníku (již od cca 10 kW), která jsou připojena na rozsáhlý teplovodní okruh je nutno pro dosažení prohřátí výměníku rozdělit teplovodní systém na malý (kamnový) okruh a velký okruh (celý teplovodní systém). Toto rozdělení lze docílit např. pomocí trojcestného termostatického ventilu nastaveného na 55°C (umístění ventilu TTV v rámci teplovodního systému naleznete na schématu v přiloženém návodu). Systém s TTV funguje tak, že je při roztápění nahříván nejprve malý (kamnový) okruh a teprve po dosažení teploty vody 55°C na zpátečce začne TTV pouštět ke kamnům vodu z celého teplovodního systému za současného udržení prohřátí malého okruhu.

Výměník kamen je tak velmi brzy po roztopení kamen prohřátý a neovlivňuje tok spalin do kouřovodu a následně do komínového tělesa.

Pokud jsem napsal něco nesrozumitelně nebo divně, tak mě, prosím, neváhejte kontaktovat!


S pozdravem a přáním pěkného dne,

Marek Havelka
Hot-Fire s.r.o. – zastoupení Prity pro ČR

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.