Kamna do prostoru 52 m3 - pomoc s výběrem : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
15. 10. 2013, 06:59:33
Kamna do prostoru 52 m3 - pomoc s výběrem

Dobrý den, můžete mi prosím pomoci? Na vašich stránkách jsem si našla, jak vypočítat výkon krbových kamen. Při kubatuře 52 m3 mi to vypočítalo výkon kamen cca 3 kw. Nicméně je problém v tomto výkonu najít elegantní krbová kamna do mého obýváčku. moc se mi líbí Nordica Fulvia, která mají výkon 6 kw. Při porovnání s plechovými kamny mi dle mého názoru výkon nepřijde až tolik významný, předpokládám, že u těchto kamen, kde je utlumeno sálání, by měla být dle mého názoru lepší cirkulace teplého vzduchu v místnosti, a tudíž jsem si odvodila, že by se teplo mohlo dostat i do další místnosti.


pak mne ještě oslovila krbová kamna dvořák I. Zde je nižší spotřeba paliva, trochu nižší výkon, podle mne tam bude horší cirkulace vzduchu. můžete mi, prosím, můj názor potvrdit či vyvrátit? nerada bych si koupila kamna a obývák měla trvale přetopený (utlumování kotle mi přijde nešťastné řešení, brzo je zanešen komín i kamna)

Myslíte, že se mám obávat přetopení, pokud si koupím fulvia? – jde mi o doplňkové topení (jaksi zkomfortnění bydlení, kde je topeno drahou elektřinou). s díky za radu

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
15. 10. 2013, 07:00:36
Re: Kamna do prostoru 52 m3 - pomoc s výběrem

Dobrý den.
Asi napíšu něco, co se Vám nebude moc líbit. Vy jste se zeptala na můj názor a proto Vám jej napíšu.

Pokud máte prostor 52m3 , tak jediná kamna, která do něj patří jsou kamna HAAS+SOHN SALERNO / OSORNO s výkonem 1.5 až 4 kW . Je potřeba si uvědomit, že tepelné ztráty se počítají na venkovní teplotu mínus 15 °C ( a kolik takových dnů u nás máme ?).
Instalováním kamen s vyšším výkonem budete mít nejen přetopeno ( to se dá vyvětrat), ale hlavní problém bych viděl v dehtování – tvorbu dehtu v ohništi, kouřovodu a komíně. S tímto jevem se spojena nízká účinnost spalování, špinavé sklo kamen apod. Troufám si předpovědět, že s kamny o výkonu 6 kW nebudete spokojena ( se způsobem, jak budou fungovat).

Většina moderních krbových kamen má účinnost kolem 75–80% – je tedy možno říct, že spotřeba paliva je přímo úměrná provozovanému výkonu.

Závěrem mi nedá, abych to nenapsal – (ne)rad vám prodám kamna Fulvia. Zisk z jejich prodeje je vyšší, než z prodeje kamen Salerno / Osorno.

Přeji hezký den

Petr Vávra
 www.krbova-kamna.com

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.