Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna : diskuze

no image
Autor: kat.pi
02. 10. 2013, 14:03:53
Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Děkuji ,
ale bohužel jste mi stále neodpověděla na otázku jaký výkon kamen mám hledat.
Zda moje obava jestli kamna s výkonem 5kW oprávněná a nebo náš domek vytopí i v mzarech bez problémů a nebo mám volit kamna s výkonem kolem 8kW?
A zda by pro mě bylo lepší jedno nebo dvouplášťová.
Mohla bych poprosit o radu pana Petra Vávru?

Nejsem laik mám za sebou osm topných sezon a troje různá kamna ,
ale bydlím v novém a potřebuji kamna pro náš domek vhodná.
Děkuji Pichovcová

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
02. 10. 2013, 19:25:00
Re: Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Dobrý den
Na vytápění domku pouze kamny doporučuji kamna na uhlí se šachtou, jež vynikají velmi dobrým výkonem a dlouhým stáložárem. Nejlépe je kamna naplnit uhlím např. hnědé uhlí ořech 1 (ale je možné užít i menší zrnitost či kombinovat s kostkou či uhlím černým) a zapálit nahoře. Spalování je vyjma rozhoření čisté, bez kouře z komína, bezobslužné, stáložárné, dobře regulovatelné a ovladatelné u modelů se skly se sklo nezanáší atd. Podrobněji o tomto způsobu viz.
'Odkaz' nebo 'Odkaz' petry
Vhodný výkon kamen je těžké určit, neboť tímto způsobem dávají i 5kw kamna poměrně solidní a dlouhou výhřevnost.
Např. 5kw kamna Kerpen 2u4p na jeden vsyp hnědého uhlí ořech 1 hřejí 10–12 hodin bez obsluhy, tato kamna je dobré volit tam, kde chceme spíše vyšší a kratší výkon, samozřejmě lze bez problémů užít i k trvalému vytápění. Další kamna např. od fi. Wamsler též 5kw a to modely Calor A (s oknem), T, S, na jeden vsyp umí hřát až 16 hodin (za určitých okolností i víc) tato kamna jsou vhodnější k nižšímu ale zato delšímu stáložáru. U modelů 7–8 kw, by k tomuto účelu byla vhodná např. kamna Marburg, vyrábí se i se sklem a druhým pláštěm Marburg XL. Kamna Kamino 8 od fi. Wamsler mají využitelný objem šachty cca stejný jako 5kw kamna Calor, avšak šachta je orientována spíše „na šířku“ než výšku, atd. Při užití kamen např. Marburg je vzhledem k objemu šachty a tomuto způsobu spalování uhlí na zvážení zda by kamna často „nepřetápěla“, řešením je ale i užít např. tato kamna pouze na dřevo a hnědouhelné brikety (kde množství briket se odvíjí od požadavků na teplo) a v případě tuhých mrazů anebo potřebě temperovat bezobslužně užijete uhlí. Jak kamna od Thormy (viz. výše) tak od fi.Wamsler viz výše mají otočný rošt, u kamen od fi. Wamsler však je při roštování nutné otevřít spodní dvířka, užijí-li se ale kamna na uhlí pak jejich obsluha se omezuje pouze na 1× denně vybrat a nasypat, což nepředstavuje zase takový problém. Dále, uvádí se, že kamna dvouplášťová tedy konvekční, lépe šíří teplo do prostoru, nicméně i kamna sálavá (bez druhého pláště jednoplášťová) vytopí i více jak jednu místnost spolehlivě. Při volbě výkonu kamen bych zohlednil tedy i palivo na které se budete převážně orientovat, chcete-li v těchto kamnech topit jen dřevem, pak mohou být i větší , naopak chcete-li užít i uhlí a topit odhoříváním bezobslužně pak mnohdy postačí i kamna o nižším uváděném výkonu. (neboť kamna ve stádiu stáložáru dávají sice nižší ale dlouhodobý výkon,což je opravdu znát) Výhodou všech těchto kamen je také jejich univerzálnost na uhlí, brikety, dřevo, palivo můžeme střídat dle nároků na teplo. Pozn.(Ačkoliv dnes již výrobci v návodech neuvádí jako doporučený způsob spalování uhlí odhoříváním shora ještě v roce 2005 např.Thorma tento způsob uváděla)

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
02. 10. 2013, 19:32:25
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Poznámka k spalování hn. uhlí odhoříváním shora, ačkoli dnes výrobci tento způsob spalování uhlí v kamnech neuvádí dříve jej uváděli. Například Thorma tento způsob uváděla v návodu ještě v roce 2005.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: kat.pi
03. 10. 2013, 07:25:17
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Dobrý den,
děkuji za úžasnou, obsáhlou odpověd.
Jen ty kamna Marburg XL jsem nikde nenašla nikdo je neprodavá a asi nikdy neprodával na celém netu nikde nejsou , nemyslíte Filex H ,ale ty zas mají jen 5kW a vytopí prý jen 110m3 a jsou levnějsí o 3000,– než Malburg a mají okno . Plně by mi vyhovovali ty Malburg , ale nemají okno tak ještě váhám .
Díky za rady Pichovcová

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
03. 10. 2013, 07:36:12
Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Dobrý den,
jedná se o kamna vyráběná pro Maďarsko.
Nejsou ve standardním sortimentu. V případě zájmu bychom prověřili, zda jsou vyrobena. A za kolik by nám je výrobce prodal.

Odkryl jsem je na našem webu

http://www.krbova-kamna.com/…rg-xl-p.html

Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: kat.pi
03. 10. 2013, 08:07:17
Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Dobrý den,
ano měla bych o ně zájem.
Prosím tedy o prověření kdy a za kolik by mohli být , Děkuji Pichovcová

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
03. 10. 2013, 08:25:51
Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Bohužel – tato odpověď mi přišla od výrobce :
Tento typ je vyradený z výroby a nie sú skladom

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: kat.pi
03. 10. 2013, 08:40:51
Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

A bylo by něco stejné vlastnostma a se sklen. dvířky?
A nebo ty Filex H jsou schopna vytopit 130m3 zateplenou (14cm vata) dřevostavbu při mrazech?
Díky Pichovcová

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
03. 10. 2013, 09:12:35
Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Dobrý den
Záleží také na jaké palivo se chcete převážně orientovat. Z modelů 5kw jsou na odhořívání uhlí shora dobrá např. Calor A osobně je mám odzkoušena a mají malé sklo, vypadají v podstatě jako petry se sklem. S 8kw kamen pak tedy by mohla vyhovovat i ta Kamna Kamino 8 nostalgia se sklem. Co se týká těch Marburgů je škoda že verze se sklem a druhým pláštěm není k dispozici, nicméně pro všechny klasické modely (bez skla) ať je to Calor T,S, Marburg bez skla i ty Petry (kerpen 2u4p) platí, že na topení jsou o něco praktičtější než modely se skly. Proč? Protože horní růžice či šoupata jež jsou umístěna přímo na horních dvířkách mají větší rozsah nastavení sekundárního vzduchu a tím umožňují jak variabilnější nastavení odhořívání uhlí, tak i nastavení dle druhu paliva např. dřevo nastavíme vzduchu na sekundáru více než např. u hn. uh. briket jež jako jedno z mála paliv lze ztápět i prohoříváním ze spod atd.
Takže z praktického hlediska je na zvážení zda design s omezenější regulací , nicméně taktéž funkční či „klasiku“ bez skla s tím, že po praktické stránce co se regulovatelnosti týká tato kamna opravdu vynikají., tolik má zkušenost.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: kat.pi
04. 10. 2013, 04:16:15
Re: Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Dobrý den,
ačkoliv topím několik let, uhlí ořech 1 -neznám.
Nevím kde se kupuje a kolik stojí.
Kupuji brikety, sama si pro ně jezdím do Bráníka.
Na 14 dní mám 6 pytlů, asi 800,– .
Pokud je uhlí ořech 1 levnější, určitě ho ráda vyzkouším:)
Díky Pichovcová

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
04. 10. 2013, 07:51:20
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Dobrý den
K odhořívání uhlí shora je vhodné alespoň ze začátku např. hnědé uhlí ořech 1, ořech 2 je drobnější, velké kusy uhlí to je kostka, jelikož je větší pak chceme-li ji stápět odhoříváním shora dolů je dobré nahoru na ni nasypat ten ořech 1, pro lepší rozhoření. Pro začátek chcete-li zkuste velikost ořech 1. Ti kdo topí odhoříváním shora (i u některých typů kotlů) si časem najdou svůj způsob a svou „nejlepší směs“ tzn, lze kombinovat např. menší velikost uhlí s větší, nebo míchat hnědé i s černým, nebo část šachty hnědé a část černé atd.
Výhodou tohoto způsobu topení (odhořívání shora) je především to, že se do kamen nemusí stále přikládat a vyjma rozhoření a poté zregulování na požadovaný výkon tak aby kamna plynule hořela ale nehasla se můžete věnovat celý den např. těm dětem, na kamna se jen občas podíváte je-li vše v pořádku a topí. Ze začátku je ale třeba nejprve kamna sledovat po celou dobu topení a to proto, aby jste si našla optimální nastavení klapek a potom přesně věděla jak se kamna po rozhoření budou chovat když je nastavíte „tak nebo onak“. (tzn. aby v průběhu své činnosti nedávala příliš vysoký výkon nebo naopak aby zase neměla tendenci hasnout vlivem velmi malého přívodu vzduchu spodní růžicí, atd.) Uhlí v kamnech dle typu velikosti kamen a nastavení prohoří až k roštu za cca +,–,3–4 hodiny, poté kamna ale ještě dalších např. 9–10 hodin (+,–, dle typu nastavení i víc) velice dobře hřejí,(stáložárný provoz) zde je možné pouhým přidáním vzduchu spodní růžicí výkon zvýšit nebo naopak snížit a prodloužit anebo ponechat původní nastavení atd.
Až je v šachtě kamen žhavého na dně po cca 10–16 hodinách (i víc dle nastavení a typu kamen) a chcete-li v topení pokračovat pak stačí proroštovat přidat vzduch spodní růžicí uhlíky se rozhoří a můžete například přikládat dřevo, nebo hnědouhelné brikety a topit třeba klasicky. Nebo kamna necháte vyhasnout a naložíte zase až k večeru. Co je u odhořívání shora také velká výhoda je, že po rozhoření se z komínu nekouří takže i komín a kouřovod se prakticky vůbec nezanáší a tak je možné obé čistit jen 1krát ročně, z komína pak vyberete velice málo sazí

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: kat.pi
04. 10. 2013, 08:11:17
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

To zní užasně, určitě to vyzkouším a možná tak budu topit trvale, jen abych měla v čem:((
Už se mi o těch kamnech i zdá :( jak je neustále študuji a koukám na diskuze a recenze.
Nezná někdo Kamna Dora 8??

Přece musí existovat nějaká kamna která jsou jako Malburg XL , a pokud ne, proč je přestali výrábět – četla jsem že byly dost žádané.....

Moje požadavky :
do 10.000,–
dvoje dvířka
pohyblivý rošt
topit uhlím,
6,7,8,kW
vytopit 130m

Velká škoda že mám do Ostravy tak daleko něco jiného vybírat očima a něco jiného rukama!!

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
04. 10. 2013, 08:48:48
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

No víte, ty dory jsem také viděl ale nevím zda-li mají alespoň nějakou hloubku ohniště jak říkáte nejlepší je to vidět na místě. Bohu žel nejlepší kamna mají ten „nejméně“ žádaný design. Jako kompromis by se mi jevily ty Kamino 8 od Wamsleru, mají sklo a šachtu, i když klasická regulace sekundáru má své výhody ale i ta prosklená svou službu udělají.
Další kamna Nera 8, 10, zase bez skla, možná i minor a major od nordiky nemají spodní podpalová dvířka ale hlavně zase bez skla,., kamna Vulkan 4kw, bez skla vyrábí se i Vulkan s prosklením a roštovým táhlem není myslím ale u nás zatím na trhu a jde o 4–5kw kamna atd.
Zkuste zabrousit i na polské stránky jak mi radil jeden známý, občas je tam něco co na našem trhu chybí.
Dále prosklené verze ze šachtou jsou i od fr.susler, ovšem ty jsou jen na cizích stránkách a nemám možnost je vidět v reálu, takže vám nejsem schopen říci zda-li by byla vhodná atd.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
04. 10. 2013, 09:06:28
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Dále jsem například narazil na něco co jsem nenašel na našich stránkách.

'Odkaz'

Zde jsou kamna kamino 8 od fi. Wamsler i s teplovodním výměníkem. Jelikož mají šachtu, tak při užití uhlí, (nebo hn. briket,) by měla pracovat také „bezobslužně“ ale navíc připojení radiátorů by mohlo pomoci při rovnoměrnějším předávání tepla po domku. I toto je možné třeba zvážit, jako možnou alternativu.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
04. 10. 2013, 08:37:53
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Další možností celkem komfortního topení v klasických kamnech (a typech odvozených,např. se skly atp.) jsou hnědouhelné brikety. (např. union, rekord atd.)Je sice pravda že jsou dražší než hnědé uhlí,. umožňují však, aby kamna topila bez přerušení tzn. bez nutnosti podpalu. V kamnech klasicky zatopíme dřevem a přikládáme postupně brikety, přičemž postupně přivíráme spodní růžici na polovic nebo i méně (dle tahu komína) a horní necháme na max. nebo o něco málo méně, kamna by měla plynule hořet neměla by hasnout a z komína se v této fázi nekouří. Dle nároku na teplo postupně přikládáme brikety. Ve spodní části šachty se při tom hromadí žhavé již plamenem nehořící. Jakmile přestaneme přikládat, necháme poslední přiloženou dávku dohořet až je v kamnech jen „žhavé“, pak uzavřeme přívody vzduchu do kamen úplně, spodní růžici můžeme ponechat na malinkou škvíru pootevřenou. Klapku do komína je-li můžeme přivřít, ale neuzavíráme ji raději zcela! (zvláště jde-li o starý typ klapky bez otvorů), pokud klapka není pak úplně postačí uzavření klapek na kamnech. Kamna nyní budou také mnoho hodin „pasivně sálat“, nyní topí akumulačně v podstatě jako radiátor. Další den stačí do popele vložit ze pět osum nových briket mírně proroštovat otevřít přívody vzduchu zejména primárního, nebo na chvíli otevřeme spodní dvířka a cyklus se může zopakovat. Je-li v kamnech dostatek žhavého z předchozího topení pak není problém kamna znovu roztopit i po 24 hodinách, vzhledem k tomu, že na roštu po briketách nezůstávají žádné tuhé zbytky jako po uhlí, stačí vždy jen po proroštování vyhodit popel a rošt se lopatkou čistit nemusí celou topnou sezónu. Takže i toto je dobrá možnost. Uhlí při klasickém přikládání má na rozdíl od hn. uh. briket vždy ťendenci kouřit a není vhodné na prohořívání ze spod, není-li k tomu topidlo vysloveně určeno (dvoušachtová kamna nebo kotle atd.) Proto je výhodné uhlí spalovat odhoříváním shora. U briket lze topit bez kouře i prohoříváním ze spod, podmínkou ale je, aby byla kamna dobře roztopená na odpovídající teplotu a měla dostatečný přívod vzduchu spodní růžicí (tolik aby se z komína nekouřilo). Horní růžice nebo přívod

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: kat.pi
04. 10. 2013, 09:49:19
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Ano ano rekordama a tímto způsobem topím několik let :)

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
04. 10. 2013, 09:57:38
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím pomoc vybrat krb.kamna

Takže víte znáte, ok :-), já tak začínal no a pak jsem testnul to uhlí, no a možná i z důvodu pohodlnosti :-) převážně teď topím tak a plná spokojenost, ale oba způsoby jsou dobré.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.