Čištění výměníku ARKTIC 12 od HAAS+SOHN : diskuze

no image
Autor: Jos.Wo
10. 01. 2013, 22:34:34
Čištění výměníku ARKTIC 12 od HAAS+SOHN

Mám krbokamna HAAS+SOHN typ ARKTIC 12 s TV výměníkem. Je to jediný zdroj vytápění RD a jsou skutečně perfektní. Velké topeniště, udržují dlouho teplotu a předávají do systému skutečně 2/3 výkonu. Jediný problém, který mám je čištění výměníku. I když topím dřevěnými tlakově lisovanými briketami RUF, vlhkost 7–9%, výměníky se trochu zanášejí. Čistím je předepsaným způsobem – výrobcem je na výměníky nasunut výpalek s otvory (brýle), do kterého našroubuji trh, se kterým by se mělo pohybovat po trubkách jako po vodítkách; pomocí kterého by se měly odtrhnout nečistoty na výměníku. Je však potřeba neskutečného tahu a tlaku trnu pro pohyb po výměníkových trubkách: Problém je, že jsou otvory ve výpalku celkem nelogicky přesně zhotoveny na průměr výměníku, takže i nečistota v rádu milimetru dokáže zneprůchodnit pohyb výpalku přes celý výměník. Nechci do trnu mlátit kladivem, rázy by mohly poškodit výměník, trn se šroubuje do výpalku zhruba v jeho středu (což také není ideální, protože nečistoty jsou na výměníku vždy rozmístěny nerovnoměrně, dochází ke vzpřičování výpalku na výměnících (jako vodítkách); čistím výměníky také drátěným kartáčem (na horní řadu výměníku je však obtížné se dostat, neměli byste někdo radu nebo zkušenost ke sdílení, jak na to? Ještě mne napadlo sdírat nečistoty řetězem s menšími oky i bez použití instalovaného čistícího prvku, ale všude se samozřejmě nedostanu. Děkuji za jakoukoliv zkušenost nebo návod.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
14. 01. 2013, 06:08:18
Re: Čištění výměníku ARKTIC 12 od HAAS+SOHN

Dobrý den, zajímavý dotaz.

Poslal jsem jej výrobci a od technického ředitele ( Ing. Bára) přišla tato odpověď: – snad Vám to pomůže:
Podle ,mé zkušenosti můžou nastat 2 případy způsobující obtížné čištění.

první je spíše technický: výrobní nepřesnosti mohou být takové, že otvor pro vedení táhla čištění je natolik přesný, že se táhlo i pokud jsou kamna nová hůře posouvá (dře se o pouzdro resp. otvor pro vedení čistícího táhla). Zde by bylo lepší díru zvětšit třeba o 0,5 mm, tímto se otvor zvětší a táhlo bude mít větší vůli pro svůj chod.
čištění za provozu: Není to sice úplně ideální, ale za provozu nalepené dehty měknou a jejich podklad je kluzký. Tímto i stírací deska snižuje svůj odpor a s menší silou lze následně čistit. Mám zkušenosti zejména s kamny Trino a zde se mi čištění za provozu velmi osvědčilo.


Asi bych pánovi také doporučil aby čistil častěji ať se mu nevytvoří zbytečně velká vrstva nečistot.


Co se týče konstrukce desky, pak jsou otvory v ní oproti trubce větší o 4 mm, což by mělo být dostatečné jak z pohledu čistící funkce tak i z pohledu pohyblivosti systému.


Petr vávra
 www.krbova-kamn.com

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.