spotřeba topiva : diskuze

no image
Autor: Mar.Dv
02. 01. 2013, 10:30:57
spotřeba topiva

Dobrý den,prosím jakou spotřebu topiva/paletek,dřev­.briket/byste viděli u kamen thorma Filex? Lze v nich bez problémů topit i hnědým uhlím?Nerada obtěžuji,ale nevíme zda si je nechat,či vrátit dárci

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
02. 01. 2013, 14:35:13
Re: spotřeba topiva

V současných technických listech od kamen FILEX-H a Eurofen není uhlí jako palivo zmiňováno.

Pro dosažení jmenovitého tepelného výkonu 5 kW je potřeba přikládat hodinově cca 1.7 kg dřeva, nebo 1.35 kg hnědouhlených briket.

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
03. 01. 2013, 22:10:36
Re: spotřeba topiva

Dobrý den
Tato kamna thorma Filex podobně jako kamna Marburg, Kerpen 2u4p atd., patří mezi kamna stáložárná.
Jestliže výrobce uvádí možnost užít hnědouhelné brikety pak v těchto kamnech můžete též bez obav topit hnědým uhlím. Hn. uhelné brikety a hnědé uhlí ořech 1 jsou pro tato kamna nejefektivnějším palivem.
Topení hnědým uhlím. Topte odhoříváním shora. Výhodou tohoto způsobu topení je bezobslužnost nekouřivost (nemusíte čistit komín kouřovod stačí většinou 1 ročně.) a dlouhá doba stáložáru.
Kamna nasypte shora hnědým uhlím ořech 1 a to dle požadavků na teplo do třetiny poloviny nebo celou šachtu max.cca 5cm pod spodní okraj horních přikládacích dvířek. Nahoře na násypu rozdělejte oheň nejlépe z měkkého dřeva a dvířka ihned uzavřete ale růžici na nich dejte na polovinu. Spodní dvířka můžete chvíli otevřít pro lepší rozhoření pak je uzavřete a vzd. růžici na nich nechte úplně otevřenou. Za cca 20–60 minut, jestliže kamna dobře hoří spodní vzduchovou růžici přivřete na polovinu nebo méně dle požadovaného výkonu. Neuzavírejte ji ale úplně, násyp by špatně prohořel, ale zase ji nenechte po celou dobu topení otevřenou na max. , kamna by se mohla poškodit. Po prohoření násypu můžete spodní klapku ještě o něco přivřít chcete-li delší stáložár při nižším výkonu. Horní i spodní vzd. růžici lze nastavovat a tím regulovat topný výkon mnoha způsoby.
Při užití hnědouhelných briket , kamna klasicky roztopte dřevem a postupně přikládejte dle požadovaného topného výkonu kamen, po odhoření poslední přiložené dávky briket kdy brikety v kamnech jen červ. žhnou můžete vzduchové klapky kamen úplně zavřít nebo na minimum přivřít a kamna pak roztopíte bez nutnosti podpalu i za 24hodin jen tím, že do popele z předchozího topení hodíte z 8 nových briket krátce proroštujete a na chvíli otevřete spodní dvířka kamna chytí většinou do 5 minut. Výhodou je nepřetržitý kontinuální provoz kamen např. po celou topnou sezónu bez nutnosti podpalu.
Tyto způsoby topení naleznete podrobněji

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
03. 01. 2013, 22:11:36
Re: Re: spotřeba topiva

na energoportálu ve vláknu čím topit v kamnech zn. Petry (je to principielně stejné).
Hnědouhelné brikety jsou ekonomicky výhodnější než dřevěné neboť mají vyšší výhřevnost a delší stáložár. I když jsou hnědouhelné brikety dražší než hnědé uhlí jejich spotřeba je ovšem nižší.
S pozdravem Petr M.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
03. 01. 2013, 22:24:03
Re: Re: Re: spotřeba topiva

Hnědé uhlí se zpravidla dá užít tam kde výrobce udává hnědouhelné brikety neboť tyto brikety mají výhřevnost zpravidla vyšší než hnědé uhlí. Ten důvod proč dnes výrobce udává místo hn. uhlí spíše hn. brikety je totiž kouřivost hnědého uhlí oproti briketám, pokud uhlí spalujem klasicky přikládáním. (dnešní důraz na ekologii) Ovšem toto neplatí spalujeme-li násyp uhlí odhoříváním shora dolů (NIKOLI OPAČNĚ!!!) pak se z hnědého uhlí stává vynikající palivo kdy jeho kouřivost je téměř nulová nebo žádná., viz. výše. Petr M.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
04. 01. 2013, 09:20:24
Re: Re: Re: Re: spotřeba topiva

Pro mne jako prodávajícího je podstatné, co výrobce uvádí v návodu.

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
04. 01. 2013, 17:56:01
Re: Re: Re: Re: Re: spotřeba topiva

Ano samozřejmě,sou­hlasím. Pouze jsem odpověděl na otázku, zda v kamnech hnědé uhlí spalovat lze. Tazatel se neptal na doporučené nebo vhodné palivo, ptal se zda-li je možné v kamnech hnědé uhlí spalovat. Na druhou stranu výrobce výslovně neudává v návodu hnědé uhlí jako zakázané. Petr M.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.