Životnost kamen : diskuze

no image
Autor: jiř.ho
14. 11. 2012, 16:57:28
Životnost kamen

Dobrý den,
koupily jsme si kamna s výměníkem od firmy Pritty S3W13 o výkonu 17kW, chceme s ním vytápět rodinný dům o zhruba 360m3 k současnému plynovému vytápění. Jsme s nimi vcelku spokojeni. Se svým otcem vedeme debatu o životnosti kamen, on říká že nemůžu kamna přetápět, že by se jim tím zkrátila životnost.Protože já abych vytopil cellý dům, tak po zatopení je potřeba kamna držet na teplotě (vody co vychází z kamen) 60–70stupňů.
Tak jsem se chtěl zeptat jaká by měla být zhruba provozní teplota vody při které můžu kamna udržovat a natápět, otec si myslí že bych měl kamna jen roztopit třeba tak 2hod je natápět na vyšší teplotě ( těch 60–70stupňů)a pak je jen tak udržovat. Děkuji za odpověď.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
15. 11. 2012, 13:01:45
Re: Životnost kamen

Dobrý den, krbová kamna Prity S3W13 mají maximální výkon 17 kW. Doporučený provoz je na cca 80% maximálního výkonu – tedy na výkon 3 kW do prostoru a 10 kW do výměníku.

Teplota vody na výstupu 70°C je v pořádku. Velmi důležitá je však teplota vody na zpátečce, která by neměla klesnout pod 55°C (tato teplota se odvíjí od rosného bodu spalin). Této teploty na vratce lze docílit třícestným termostatickým ventilem továrně nastaveným na 55°C.

Například v technických listech firmy HAAS+SOHN se dočtete o doporučeném teplotním spádu 75–60°C.

Kamna Prity nejsou určena k nepřetržitému provozu. Pokud je budete užívat na 80% maximálního výkonu tím stylem, že ráno zatopíte, přikládáte celý den a večer necháte kamna vyhasnout – nebude životnost snížena.

Přeji hezký den

Petr Vávra

 www.krbova-kamna.com

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: jiř.ho
18. 11. 2012, 17:36:36
Re: Re: Životnost kamen

Dobrý den, děkuji za odpověď, teplotu vody na zpátečce máme tak jak píšete v pořádku a na kamna taky netopíme nepřetržitě, mě šlo jen o to, že ráno zatopím a jestli můžu po celý den udržovat u kamen teplotu vody na 60–70 °C, a to jste potvrdil, že je to v pořádku.
Děkuji Holovský

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: jiř.ho
18. 11. 2012, 17:41:14
Re: Re: Re: Životnost kamen

a ještě jsem zapoměl, když kamna nebudu honit na plný výkon a budu u nich jen „udržovat“ oheň ( v momentě kdy není potřeba tolik topit) nebudou pak DEHTOVAT a též se bude zkracovat jejich životnost.
děkuji Holovský

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
19. 11. 2012, 07:41:09
Re: Re: Re: Re: Životnost kamen

Dobrý den, provoz na menší výkon, než je jmenovitý je potřeba si odzkoušet – dle místních dispozic, tahu komína, kvality paliva apod.

Spíše bych se ovšem připravil na to, že kamna budou dehtovat. Upozorňuji, že s tím souvisí i nutnost pravidelně ( a pokud netopíte naplno tak, také poměrně často) čistit výměník a spalinové cesty.

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: jiř.ho
19. 11. 2012, 18:40:40
Re: Re: Re: Re: Re: Životnost kamen

Dobrý den, děkuji za odpověď, nevím jak si mám vysvětlit „čistit výměník“, dle mého laického názoru, si myslím, že musím vyčistit vnitřní stěny kamen(výměníku) od napečených nečistot nějakou stěrkou nebo špachtlí, nebo jakým způsobem? a jak poznám že už je potřeba výměník VYČISTIT?podle většího množství nečistot na stěnách? a co by se stalo kdybych výměník nečistil?děkuji Holovský

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
20. 11. 2012, 08:00:37
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Životnost kamen

Dobrý den, výměník je nejen po bocích, ale i v horní části ( místo deflektoru). Dehet ze stěn ohniště by se měl vypálit vysokou teplotou při provozu na jmenovitý výkon kamen. Problematické může být čištění spalinových cest v horní části. Část vyčistíte zespodu ze spalovací komory a část shor přes otvor v horní části kamen. Modely s vyššími výkony mají nad přikládacími dvířky ještě jedna dvířka sloužící právě k čištění spalinových cest. Zanesení výměníku poznáte horším přenosem tepla do výměníku a zhoršeným tahem komína – může se stát, že kamna budou kouřit do místnosti – kouř si hledná cestu nejmenšího odporu.
Znovu zdůrazňuji – je potřeba topit suchým dřevem a kamna trvale provozovat na cca 80% maximálního výkonu.
Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: jiř.ho
01. 12. 2012, 13:21:28
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Životnost kamen

Dobrý den, děkuji za odpověď, ještě jsem se chtěl zeptat, když v kamnech zatopím, vodu mám na výstupu ohřátou na 65°, po přiložení a rozhoření ( když se oheň zvětší )kamna začnou vydávat takový syčyvý zvuk, ale když uzavřu přívod vzduchu a oheň se zmenší, tento zvuk zmizí a kamna hoří krásně potichu, děkuji Holovský

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
02. 01. 2013, 07:18:14
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Životnost kamen

Dobrý den, pane Holovský, omlouvám se za prodlevu v komunikaci.
Konzultoval jsem to s topenářem. Jako první krok zkuste znovu odvzdušnít okruh. Pokud by syčivý zvuk nepřestával, asi bych to reklamoval u prodejce.

Pokud jste to koupil u nás, pošlete mi do emailu kopii prodejního dokladu a podrobný popis závady – předal bych to na servis.

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.