Zapojení kamen s výměníkem : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
03. 10. 2012, 05:46:03
Zapojení kamen s výměníkem

dobrý den, musí být kamna připojeny na vodovod nebo kanalizaci – někde jsem něco četl v návodu firmy Haas Sohn. Nebo ne , jsem laik. Je možné kamna připojit na teplovodní rozvod topení , které je primárně ohříváno elektrickým kotlem , ohřevem vody v topných tělesech. Toto topení mám regulované regulací , s programem pro topení. Jde mě o to, existují krbová nebo kachová kamna o výkonu 15 – 20 kW , které bych koupil, a nechal odbornou fimou připojit na teplovodní systém topení , v již hotovém době, a nemusel toho moc kopat a bourat. Komín mám jeden, ale je do něj již připojen krb . Komín má průměr 20 cm . Poraďte. děkuji !

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
03. 10. 2012, 05:47:24
Re: Zapojení kamen s výměníkem

Dobrý den, doporučuji kontaktovat topenářskou firmu, která Vám vše do detailu objasní.
Já pouze v kostce a základní věci, protože nejsem topenář a v uvedené problematice se neorientuji do hloubky.

To připojení k vodovodu a odpadu je potřeba v okamžiku, kdy použijete vychlazovací smyčku – v případě, že dojde k výpadku elektřiny (= přehřátí výměníku) dojde automaticky k otevření ventilu, ketrý do vychlazovací smyčky pustí studenou vodu a tím výměník vychladí, tuto vodu ze smyčky pustíte do odpadu.
Kamna s výměníkem je možno zapojit do stávajícího okruhu, ale o způsobu musí rozhodnout topenář na místě. Technicky možné to je.
Kamna s výkonem 15–20 kW na trhu jsou. Například HAAS+SOHN GRAND MAX PLUS 11 s výměníkem maj výkon 4 kW do prostoru a 11 kW do výměníku. Vyšší výkony mají bulharská kamna Prity. K těm vysokým výkonům dovolte mou poznámku : já bych to nepřeháněl. Pokud budete topit třeba na 20 kW bude spotřeba dřeva cca 6 – 7 kg za hodinu. Každou hodinu budete muset přiložit 6 kg kvalitního suchého dřeva. Kdo takové množství připraví, kdo je nanosí do obýváku , kdo je vloží do kamen a v neposlední řadě – kde je budete skladovat? ( je potřeba, aby dřevo mělo vlhkost nepřesahující 15–20% – to odpovídá 2–3 letem uskladnění. Já bych zvolil něco kolem celkového výkonu 10 kW plus mínus. Ale to je na uživateli.

Před nákupem kamen doporučuji pozvat kominíka, nechat si udělat revizi komína a zkonzultovat s ním to zapojení do 1 komína.

Přeji hezký den / Best regards
Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.