Jaká kamna do staršího domu s vysokými stropy? : diskuze

no image
Autor: Jan.Li
13. 09. 2012, 09:21:37
Jaká kamna do staršího domu s vysokými stropy?

Dobrý den.Velmi bych uvítala pomoc při výběru krbových kamen.Vytápět budou starší dům,vysoké stropy,velké úniky tepla,.Měla by být litinová s vysokou účinností, dlouhá doba hoření,popelník,dvou­stupňové spalování,regulace vzduchu,výhodou by bylo boční přikládání.Externí vzduch nevyužiji,výměník také ne.Připojení na komín vrchní.Snadná údržba.Zaujaly mne SAEY 100.ale mám obavy,aby mne ten výkon v přechodném období ¨nevystěhoval¨¨hor­kem z pokoje.Samozřejmě cena je hodně ovlivňující faktor,z toho důvodu jsem celkem vypustila Jotuly,ale možná neprávem.Děkuji.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
16. 09. 2012, 08:49:54
Re: Jaká kamna do staršího domu s vysokými stropy?

Dobrý den, děkuji za zájem o námi nabízená kamna.

Účinnost je u drtivé většiny krbových kamen v oblasti kolem 78%.

Dlouhá doba hoření : každá spalovací komora je konstruována na určité množství paliva, které se spálí s optimální účinností za určitý časový úsek. Vzhledem k velikosti topenišť běžných kamen je tím časem většinou 60 minut. Po této době je již palivo vyhořeno na uhlíky a je potřeba přiložit novou dávku paliva. Intervaly mezi přikládáním je možno prodloužit snížením přívodu spalovacího vzduchu ( seškrcením kamen). Nedostatek vzduchu (uvažujeme oproti optimálnímu hoření) ve svém důsledku vede ke snížení teploty v ohništi, zhoršení spalování a snížení účinnosti kamen. A v neposlední řadě také ke špinění skla ( sekundární vzduch slouží zárověň jako oplach skla) a hlavně k tvorbě velmi nepříjemného dehtu (ovlivňujícímu životnost kamen, zanášení kouřovodu apod.)

Popelník je pohodlný pro odstaňování popela. Jeho nevýhodou je to, že uhlíky, které propadnou roštem už není možno využít jako palivo. U bezroštového topeniště palivo spálíte dokonaleji ( a tím je i méně popela). REgulaci vzduchu jsem popsal výše – optimální spalování je při plně otevřeném sekundárním vzduchu. Primární vzduch se používá pouze při zatápění, přikládání a při topení uhelnýma briketama.

Krbová kamna jsou principielně konstruována jako doplňkový zdroj tepla, pro využití v přechodném období, případně o víkendu apod.

Nevím, jak je dům situován, jak je velký , kolik m2 má místnost, kde budou kamna umístěna. Všeobecně ze zkušenosti mohu říct, že bych nepočítal s tím, je celý dům vytopím kamny sáláním z jedné místnosti . Pokud koupíte obrovská kamna, je velká pravděpodobnost Vámi zmiňovaného vystěhování.
Ještě jedna věc, nad kterou bych doporučil se zamyslet : a to je spotřeba paliva. V případě, že koupíte kamna s vysokým výkonem – řekněme 14–15 kW , spotřeba dřeva (bavíme se o SUCHÉM kvalitním dřevě) bude řádově kolem 5 kg za hodinu. Spočtěte si spotřebu za den – sama si odhadněte, kolik hodin budete topit naplno, kolik vůbec (budete v práci) a kolik o víkendech . Přes noc počítejte, že se při seškrceném vzduchu prodlouží doba na jednu dávku třeba na 4 hodiny. Takže spotřeba za den krát počet dnů v měsíci krát počet měsíců topné sezony. Vyjdou Vám tuny dřeva, ketré někdo musí připravit (koupit, nebo nachystat včetně potřebné doby – 2–3 roky – na vysušení), do obyváku donést a následně je vložit do kamen. Zvažte i plochu, ketrou budete potřebovat na uskladnění (zásoby na 3 roky).

Účelem výše napsaných řádek není odradit Vás od nákupu krbových kamen, ale pokusit se Vás informovat o všech aspektech, které s sebou topení v krbových kamnech nese. Krbová kamna by měla sloužit jako doplnkový zdroj topení a uživatel by měl mít z topení radost (= pokud se mi nechce topit, protože mne bolí noha, bolí v kříži, leze na mne nemoc, tak prostě budu topit plynem nebo jiným méně fyzicky náročným způsobem.

A tím, se dostávám k tomu, že bych Vám doporučil koupit menší kamna – s výkonem třeba 6 kW ( spotřeba paliva 2 kg za hodinu). Topit si pro pohodu v jedné místnosti plus přes dveře vedlejších místností a třeba na chodbu. V září 2012 probíhá prodejní akce na litinová kamna značky Jotul, kdy ceny po slevě mi přijdou jako přijatelné – hovořím o modelech F100 CB, F3 TD nebo F3 CB. Nevím, co stojí za Vaším požadavkem na litinová kamna. Pouze bych chtěl zmínit, že se u nás (a předpokládám, že i v Evropě všeobecně) prodá více ocelových kamen než litinových – třeba s keramikou – ať už okrasnou, nebo s funkcí akumulace.

Přeji hezký den
Petr Vávra

www.krbova-kamna.com

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.