Výběr krbových kamen do nízkoenergetické novostavb : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
16. 07. 2012, 09:08:33
Výběr krbových kamen do nízkoenergetické novostavb

Dobrý den, pro výstavbu nízkoenergetického domu uvažuji s krbovými kamny pro přitápění ve společném prostoru obýváku, kuchyně a chodby o 40m2 = 2,5m výška = 100m3. Tato kamna by mohla rovněž po otevření dveří přitápět další 4 místnosti o 43m2 = 108 m3. Vybral jsem Polar 6. Měl bych na Vás 3 dotazy: – zda jsem vybral správný výkon nebo stačí Polar 4 nebo naopak Polar 8? – našel jsem se shodnými parametry (hlavně CPV, terciální spalování) další typy – Arktis a Pori, nepodařilo se mi najít krom ceny, vzhledu a některých rozměrů rozdíl, bylo by možné zaslat základní rozdíly mezi těmito typy? – zda byste mi nedoporučili vhodnou podložku ze skla a jak se řeší otvor pro CPV spodem, vyříznete jej rovněž před expedicí? Děkuji Vám předem za Vaše odpovědi

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
16. 07. 2012, 09:09:23
Re: Výběr krbových kamen do nízkoenergetické novostavb

Dobrý den, děkuji za dotaz.

Nevím, jaké jsou tepelné ztráty objektu, ale já bych zvolil nejvýše 6. Spíše bych se přikláněl ke kamnům ABX s indexem 4 nebo 5, případně jiným se jmenovitým výkonem 5 kW.
Posílám porovníní jednotlivých modelů ABX:
Srovnání modelů ABX POLAR 4, ARKTIS 4, KIRUNA 4, BALTIK 4, PORI 5, ISLAND 5, TARTU 5. Jedná se o krbová kamna s velmi podobnou ( nebo možná i stejnou) spalovací komorou = stejné parametry kamen. Liší se designem : POLAR 4 má oblé sklo a pícku nad ohništěm, ARKTIS 4 – oblé sklo a nad ohništěm kovovou mřížku ( = kamna jsou o něco málo nižší), BALTIK 4 – sklo dělené ( = ze 3 kusů), nad ohništěm mřížka, KIRUNA 4 – sklo lomené ( = z 1 kusu), nad ohništěm pícka, PORI 5 – oblá dvířka, ale rovné sklo, nad ohništěm pícka a horní deska vykrojená, ISLAND 5 – totožné s PORI 5, akorát horní deska není vykrojená, TARTU 5 – rovné sklo, nad ohništěm mřížka. Dalším drobnými rozdíly jsou ovládací prvky – tvar kličky a ovladačů vzduchu.

Ještě tam chybí Atlantik 5, ale to jsou designově výrazně jiná kamna . Pokud byste se zeptal mne, zvolil bych Atrium 5, nebo Atlantik 5. Ale ta volba je na Vás.

Pokud se týká podložky: dle normy by měla přesahovat obrysy kamen o minimálně 10 cm dozadu a doboku a minimáně 30 cm dopředu ve směru prosklení ( pozor na model Atrium, kde je sklo i do boku = 30 cm sklo). Pokud budete chtít do skla vyříznout otvor pro přívod externího vzduchu, bude se sklo vyrábět na zakázku – zvolte si tedy takový rozměr a tvar, ketrý vám vyhovuje individuálně ( stačí poslat okotovaný náčrt – necháme nacenit ve výrobě). ( do již zakaleného skla není možno otvor vyříznout).

Pokud zvažujete kamna ABX , upozorňuji na problematický termín dodání některých modelů – obzvláště v sezóně.

Něco máme i vystaveno na prodejně v Ostravě Hrabůvce. Pokud jste z okolí, stavte se. Mohu nabídnout i odbornou instalaci ( v okolí Ostravy) – u dražších kamen zdarma.

V případě dalších dotazů, napište.

Přeji hezký den

Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.