Krbová nebo kachlová kamna s výměníkem - výběr : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
25. 06. 2012, 07:20:27
Krbová nebo kachlová kamna s výměníkem - výběr

Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak výkonná kamna bych potřeboval k vytápění rodinného domu, kde je 11radiátorů. Případně bych poprosil o konkrétní typ, který by jste mi doporučili. Chtěl bych kamna kachlová, nejlépe s litinovou vložkou, nebo šamotovou (takovou, která se nemusí časem měnit). Děkuji za radu

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
25. 06. 2012, 07:21:01
Re: Krbová nebo kachlová kamna s výměníkem - výběr

Dobrý den, děkuji za zájem o námi nabízená kamna.

Předpokládám, že instalaci nebudete dělat svépomocí, ale svěříte ji topenáři. Doporučuji jej kontaktovat a celou problematiku konzultovat s ním.

V podstatě jsou 2 způsoby zapojení okruhu kamen s výměníkem. Můžete topit do akumulační nádrže a z ní potom vytápět radiátory. Při takovémto zapojení se kamna dimenzují na vyšší výkon, než jsou tepelné ztráty objektu. Funguje to tak, že při provozu kamen akumulačku nabíjíte přebytečným výkonem kamen.

Druhý způsob zapojení je napřímo do radiátorů – v tomto případě je potřeba výkon výměníku dimenzovat na stejnou hodnotu jako je výkon radiátorů ( plus odhadem ztráta v trubkách) tak, aby nedocházelo ani k přehřívání okruhu ani k jeho podchlazování. Optimální teplený spád ve výměníku je 75–60°C . Ale toto všechno bude topenář vědět. Pokud ne, nebo pokud byste vycítil jeho nejistotu, doporučuji se obrátit na někoho jiného. V okolí Ostravy a ve vybraných lokalitách mohu topenáře doporučit.

Ohledně té poznámky o vyzdívce. Jedna důležitá věc : neuvědomuji si, že by někdo vyráběl litinové výměníky – ten je vždy ocelový. Já osobně bych se šamotové nebo vermiculitové vyzdívce vůbec nebránil. Její praskání se odvíjí od způsobu provozování. Přirovnal bych to k brzdovým destičkám auta. Pokud někdo jezdí ( slušně řečeno) necitlivě, opotřebuje je za krátkou dobu ( a nikdo se nepozastaví nad tím, že je potřeba je vyměnit). Prostě spotřební materiál.

Naopak šamot má tu výhodu, že akumuluje teplo a po nahřátí stabilizuje hoření v ohništi. Vermiculit zase odráží teplo zpět do ohniště a tím lehce zvyšuje teplotu v ohništi a zlepšuje parametry hoření.

Většina krbových kamen má výměník přímo v ohništi nebo nad ním ( v místě, kde kamna bez výměníku mají umístěný deflektor). Zmínil bych krbová kamna s výměníkem od firmy Romotop a kachlová od Heinu, kde je výměník umístěný za šamotovou vyzdívkou. U těchto kamen je sice pomalejší náběh výkonu výměníku ( vlivem toho, že vý

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.