Krbová kamna s výměníkem FIRE HELIS - volba : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
23. 03. 2012, 08:40:59
Krbová kamna s výměníkem FIRE HELIS - volba

Dobrý den, potřebuji poradit. Domek, pro který vybíráme kamna, je ve fázi projektu. Vytápění bude kombinací kamen s výměníkem a plyn. kotle přes akumulační nádobu. Tepelná ztráta domu je 9–10kW. Místnost ve které budou kamna umístěna má cca 90 m3. Líbí se nám Fire Cesar, mají však zřejmě velký výkon. Tato kamna( Helis) by asi byla lepší, nepřehřívali bychom tolik obývák. Nevím, jak se však chová zmíněný vermeculit. Chtěla jsem kamna bez výplní (na chatě máme šamot. vyzdívku a praská). Poraďte mi, jaká kamna by pro nás byla nejvhodnější. S pozdravem

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
23. 03. 2012, 08:42:02
Re: Krbová kamna s výměníkem FIRE HELIS - volba

Dobrý den, popsaný plánovaný způsob vytápění mi přijde jako vhodně zvolený. Jak velký objem bude akumulační nádoba mít ? – dle jejího objemu je vhodné volit výkon výměníku krbových kamen.

Na prostor 90m3 v novostavbě je potřeba odhadem kolem 3 kW výkonu ( možná máte v projektu hodnotu tepelných ztrát uvedené místnosti). Pokud jste v projektu počítali s externím přívodem spalovacího vzduchu ( CPV) pro kamna, je vhodné tohoto vzduchu využít. NApadají mne kamna HAAS+SOHN KALMAR nebo GRAND MAX PLUS 11. Odhadem mi přijdou jako vhodná i zmiňovaná FIRE HELIS.

Otázka , zda zvolit kamna se šamotem ( případně vermikulitem) je záludná. Šamot Vám chrání tělo kamen ( nebo výměník ) od přímého žáru a tím jednak zvyšuje životnost kamen nebo výměníku a také tím, že akumuluje teplo, zvyšuje teplotu v ohništi a tím zlepšuje spalování. Ale holt je to vykoupeno nutností občas šamoty vyměnit. Pokud šamot pouze praskne, nic se neděje – je nutno jej vyměnit až pokud se vydrolí nebo kus vypadne.
Přeji hezký den / Best regards

Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
24. 03. 2012, 07:21:52
Re: Re: Krbová kamna s výměníkem FIRE HELIS - volba

Problém je, že kamna HAAS+SOHN se nám nelíbí, takže asi FIRE Helis.
Akumulační nádoba 300 nebo 500 l, větší se nevejde.
TZ pokoje cca 1,8 (celkem slušná izolace)
Přívod externího vzduchu není.
Je ten vermikulit odolnější než šamot a dá se sehnat, když je třeba ho vyměnit?

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
24. 03. 2012, 07:22:48
Re: Re: Re: Krbová kamna s výměníkem FIRE HELIS - volba

Dobrý den, vermiculit má podobné vlastnosti jako šamot. Důležitá je správná obsluha. Při prvních zatopeních je potřeba topit s citem – vermikulit ( nebo i šamot, ale ten méně) pouští vodu a vysušuje se. Pokud by došlo nárazově ke zvýšení teploty, materiál může prasknout. Je potřeba dbát na opatrné přikládání – vyložení ohniště je křehké a úderem polena může prasknout.
Pokud šamot ( nebo i vermikulit) pouze praskne a zůstane na svém místě, neztrácí svou funkci. Výměnu je potřeba provést v případě, že část vypadne nebo se vydrolí.

Přeji hezký den


Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.