Krbová kamna v novostavbě - doporučení : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
22. 03. 2012, 08:35:38
Krbová kamna v novostavbě - doporučení

Dobrý den,

stavím rodinný dům a mám na Vás několik dotazů

1) optimální výška napojení krbových kamen do komínového tělesa
a) při horním vývodu napojení odtahu spalin
b) při zadním vývodu pro napojení odtahu spalin

2) mám 2 domy můj + švagrové dům se ztátou do 6 kW na vytápění při – 12°C optimální výkon krbových kamen jsem podle výpočtu různých výrobců zjistil v rozmezí 4–5 kW. Regulace výkonu kamen je možná jen přivíráním a otvíráním přívodu vzduchu při topení?

3) Jakým způsobem se řeší přívod vzduchu pokud je v domě nucené větrání s rekuperací?
V návodu výrobce je uvedeno, že výrobce společný provoz s krby a dalšími otvevřenými topeništi včetně plynových spotřebičů kategorie B, závislými na vnitřním vzduchu zakazuje. Při porušení zákazu hrozí životu nebezpečné pronikání zdraví ohrožujících zplodin do obytného prostoru.
Řeší se tedy přívod vzduchu pro krb jiným způsobem (vlatní přívodní potrubí popřípadě jakých rozměrů pro přívod požadovaného množství vzduchu, pokud je vlastní potrubí jak vypadá, kde se dá sehnat, popřípadě jak se zamezuje nežáducímu přívodu chladného vzduchu do objektu, když není krb využíván.
Pokud dům nemá řízené větrání, ale je těsně uzavřen je potřeba zajistit přívod vzduchu v topné sezóně pokud se nebude větrat okny?

Děkuji předem za odpověď s pozdravem

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
22. 03. 2012, 08:37:30
Re: Krbová kamna v novostavbě - doporučení

Dobrý den,
1. pro výšku kouřovodu neexistuje univerzální řešení.
Pokud zvolíte zadní vývod kouřovodu, doporučuji udělat vstup přesně s tím, že použijete trubku 0,25m a půjdete rovnou do komína. Zapojení zadním kouřovodem přes 2 kolena se používá velmi málo – mj. i z důvodu, že při takovémto zapojení jsou kamna 40 cm od zadní stěny. Nevýhodou zapojení rovnou do komína je to, že pokud se po čase rozhodnete kamna vyměnit, je malá pravděpodobnost, že se trefíte do kamen se stejnou výškou kouřovodu. Naopak výhodou je nízká tahová ztráta takovéhoto zapojení ( udává se, že každé koleno ubere půl metru z výšky komína) a vyšší teplota spalin v komíně ( a tím i snížení rizika kondenzace spalin a dehtování v komíně při podkročení rosného bodu spalin). Z estetického hlediska bude kouřovod skrýtý za kamny a eventuelně se za kamna ukryje i klapka na snížení tahu komína.

V případě, že se smíříte s tím, že z kamen půjde viditelná trubka, udělal bych vstup do komína tak nějak rozumně – ve výšce cca 160 cm plus mínus. Aby to trošku vypadalo. Příliš dlouhá trubka Vám pokazí desing kamen, stejně jako koleno hned na kamnech.

Regulace výkonu kamen je množstvím paliva a množstvím sekundárního vzduchu.
Pokud topíte dřevem a máte dobrý tah komína, je primární vzduch používán pouze pro rozhoření paliva – při zatápění a přikládání. Za stabilního provozu je primární vzduch uzavřen. Pokud by nebyl uzavřen, sníží se účinnost a zvýši spotřeba paliva. Sekundární vzduch je veden zpravidla po skle ( oplach skla). Mj i proto je potřeba kamna provozovat na horní výkonové hranici.

3. Ano, některá kamna a krbové vložky mají hrdlo pro přívod spalovacího vzduchu z exteriéru ( centrální přívod vzduc

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
22. 03. 2012, 13:42:42
Re: Re: Krbová kamna v novostavbě - doporučení

3. Ano, některá kamna a krbové vložky mají hrdlo pro přívod spalovacího vzduchu z exteriéru ( centrální přívod vzduchu – CPV). Dle umístění kamen je vzduch přiveden ze sklepních prostor, přes obvodovou stěnu, nebo podlahou. Průměr je odvislý od výkonu topidla. Pro výkon do 8 kW je dostatečné průměr 100 mm. CPV by měl být co nejkratší.

Přeji hezký den / Best regards


Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.