Krbová kamna THORMA Ulsborg - informace : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
20. 11. 2011, 20:52:33
Krbová kamna THORMA Ulsborg - informace

Dobrý den, chybí mi tu údaj o rozměrech topeniště, včetně jeho výšky. Proč to někde uvádíte a někde ne ? děkuji za odpově´d. Kamna se mi líbí, prosím z jakého materiálu jsou dvířka a rám dvířek ? Pokud nejsou litinová, nezkroutí se časem dvířka ?

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
20. 11. 2011, 20:54:09
Re: Krbová kamna THORMA Ulsborg - informace

Dobrý den, údaje o rozměrech ohniště na našem webu jsou z velké části mou prací – kamna jsou nebo byla na prodejně vystavena a rozbalena a spalovací prostor jsem poměřil. ( asi si dovedete představit moje nadšení z toho, že tyto údaje některé eshopy bez zkrupulí kradou a používají na svých webech – někde včetně lehkých gramatických nebo i faktických chyb ( nic závažného), které tam úmyslně vkládám). Kamna Ulsborg jsme bystavena neměli, ale spolovací komora je stejná jako u modelu Thorma Stockolm ( Rozměry topeniště: šířka 36 cm, výška 27 cm, hloubka 27 cm, rozměry skla: výška 30 cm, šířka 30 cm.)

Zodpovím v jednom i Vaše dotazy z předchozích emailů. Jedná se o ocelová kamna ( včetně dvířek) , ohniště je vyloženo šamotem. Pokud se k ocelovým kamnům budete chovat slušně a nebudete je přetápět, je předpoklad dlouhé životnosti a spokojeného užívání. Materiál není vše : jsou lidi, ketří jsou schopni zníčit celolitová kamna za 3 měsíce i méně. Vše je o uživateli a způsobu provozování.

Vermiculit je novější typ vyložení ohniště – někteří výrobci vermiculitem nahrazují právě šamot. Vermiculit v nových kamnech připomíná spíše dřevotřísku než šamot, ale po vypálení je pevnější a propouší méně tepla ( = korpus kamen je méně tepelně namáhán). Zároveň je ale velmi křehký a náchylný na nešetrné přikládání. Také vysušení vody z vermikulitu je nutno provádět postupně ( = první zatopení v kamenech je nutno provádět opatrně – postupně zvyšovat teplotu).

Vyvložkování komína není legislativní nutností. ale určitě bych doporučil nechat udělat revizi komína.

Externí přívod vzduchu : Přívod vzduchu z exteriéru je vhodný u nízkoenerge­tických budov. Pokud je budova zateplena ( včetně plastových oken), nedochází k přirozené cirkulaci vzduchu. Pokud u takovéto budovy není přívod vzduchu pro spalování přiveden z exteriéru, je nutno zabezpečit přívod kyslíku do místnosti častějším větráním.

Terciární vzduch : krbová kamna mají zpravidla přivedeno několik vzduchů.

Primární vzduch je přiveden pod rošt ( u krbových kamen Romotop a Jotul nad rošt) a slouží k rozhoření k rozhoření paliva ( = používá se při zatápění a přikládání). Při topení kusovým dřevem je primární vzduch za provozu uzavřen. Výjimku tvoří spalování hnědouhelných briket, ketré potřebují k hoření více vzduchu – proto je primární vzduch i po rozhoření paliva pootevřen na 50%.

Sekundární vzduch – slouží k regulaci výkonu krbových kamen nebo krbových vložek. Zpravidla je přiveden shora po skle ( oplach skla). Před vstupem do ohniště je předehřívám ve vnějším plášti topidla. Optimální provoz je s otevřeným sekundárním vzduchem na 100%.

Některé modely kamen mají do ohniště přiveden ještě třetí – tzv. terciální vzduch. Tento vzduch vstupuje do spalovací komory v horní části ohniště. Není regulován a kamna si jej nasávají sama tahem komína. Vzduch, který je předehříván v meziplášti a přichází horem přes kaskádu trysek (otvorů v zadní stěně) do spalovací komory, sráží a okysličuje emisní částice, čímž dochází k jejich zplyňování. Při tomto procesu, kdy shoří prachové částice a těkavé plyny, při teplotě nad 600°C se lehce zvyšuje účinnost kamen a sníží se na minimum emise tuhých částic. Díky tomuto způsobu, kdy se maximálně využije energie spalovaného dřeva a pilinových briket, se prodlouží doba hoření bez přikládání.

V případě dalších dotazů, napište

Přeji hezký den

Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.