Krbová kamna ABX REGINA nebo Thorma Borgholm : diskuze

no image
Autor: Vas dotaz
17. 02. 2011, 10:32:42
Krbová kamna ABX REGINA nebo Thorma Borgholm

Dobry den,

Zdravim vas a obracim se s dotazem ohledne krbovych kamen.
Chteli bychom poridit kamna do male nove drevostavby, kamna by byla spise doplnkovym topenim, ne hlavnim zdrojem, umisteni v mistnosti cca 29m2 a libi se nam spise kamna kachlova.
Mohl byste prosim porovnat – vysvetlit rozdily mezi napr.
ABX Regina K 4633–7 a THORMA BORGHOLM keramik? Co to je a v cem spociva „tercialni vzduch“?

A mohl byste prosim take vysvětlit a porovnat rozdíly, výhody a nevýhody kamen kachlových a litinových, např. zn. JOTUL. Otázka kvality topení, atp?
Dekuji predem za ochotu.
Pokud byste radeji jednal telefonicky, dejte prosim vedet, kdy se vam mohu ozvat.

Dekuji a s pozdravem,

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

admin
Autor: admin
17. 02. 2011, 10:33:27
Re: Krbová kamna ABX REGINA nebo Thorma Borgholm

Dobrý den, děkuji za dotaz.
Pokud jste z Ostravy nebo okolí, možná by bylo nejlépe se někdy pokud možno dopolednezastavit na prodejnu v Hrabůvce.

Jedna velmi důležitá věc : krbová kamna by měla být dimenzována tak, aby byla provozována v oblasti jmenovitého výkonu. Pokud koupíte kamna s vysokým výkonem a budete je škrtit na nízkém výkonu, budou Vám dehtovat, špinit sklo a snížíte si účinnost. Pokud má místnost 30 m2 – tedy cca 70m3, je nutno si uvědomit, že budete muset zabezpečit intenzivní odvod tepla do vedlejších místností ( u dřevostavby zvlášť). Vhodná jsou kamna s možností přívodu spalovacího vzduchu z exteriéru – pokud na to bylo při stavbě pamatováno.

Terciální vzduch je třetí vzduch přivedený do ohniště. Lehce zvyšuje účinnost, snižuje emise tuhých částic a prodlužuje dobu hoření při tzv. nočním provozu. Jednou z podmínek, aby se terciální vzduch uplatnil je dosažení teploty v ohništi cca 500 až 600°C a to si troufám říct, že ve Vašem případě může být problém. Terciální vzduch je dobrá věc, ale já osobně bych na tom výběr kamen nestavěl.

Kachlová kamna jsou dvouplášťová, kdy předávají teplo sáláním přes sklo a sáláním kachlí a také konvekcí ( pruděním). Litinová kamna jsou většinou jednoplášťová a předávají teplo pouze sáláním ( povrchová teplota je cca 350°C. Takže je u nich větší teplo.

Rozdíl ABX REGINA ( MARINA, HELVETIA, BAVARIA) oproti THORMA BORGHOLM: u ABX se jedná o krbovou vložku, ketrá je obestavěna kachlema, Thorma je ocelový svařenec

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.