Výběr krbových kamen : diskuze

no image
Autor: Zde.Ba
18. 11. 2021, 16:44:33
Výběr krbových kamen

Zdravím vespolek!
Rád bych snížil náklady na vytápění domu a jako nejlepší se mi jeví k plynovému kotli přidat krbová kamna. Ovšem jaká. Dům 1972, dvě obytná podlaží, podskepen, cihla, plynosilikát, zatepleno 16cm polystyren, zateplen strop sklepa a podlaha půdy (30cm vata). Před zateplením nainstalován plynový kotel Viadrus G27(výkon 26,4 kw). Spotřeba plynu cca 2700m3 plynu. objem vytápěného prostoru cca 500m3. Původní úvaha směřovala ke krbovým kamnům s výměníkem a jejich připojení do stávajícího systému místo kotle. Čím víc o tom vím, tím o tom vím míň, proto se chci zeptat i zde… dle načteného infa z internetu tipuji potřebný výkon kamen někde ke 20kw. Dle poměru cena výkon mi jednostnačně vychází kamna Prity FG w20. Jako dražší ale možná lepší by mohly být MBS Thermo Vulkan plus nebo Alfaplam Paollo F.. Nebo uvažuji zcestně, nebo tam mám nějakou krpu, a stačí mi výkon daleko menší? Pak bych mohl uvažovat i o kamnech bez výměníku, jelikož je jednoduší instalace… Už mám v hlavě guláš a motám se do kruhu! Poradíte? Děkuji!

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
23. 11. 2021, 18:24:24
Re:Výběr krbových kamen

Dobrý den,
začnu možná jinak.
Z 1 kg suchého dřeva dostanete, při 80% účinnosti kamen, cca 3 kW výkonu. Hodinově. Doporučuji si spočítat, kolik spálíte dřeva při 20 kW výkonu. krát počet hodin denně krát 30 nebo kolik dnů v měsíci krát třeba 6 měsíců. Všechen tento materiál bude muset někdo připravit, nebo koupit, donést do domu, postupně naládovat do kamen a vynést adekvátní množství popela. Lidi jsou různí , já bych měl jasno. :-)
Já za sebe bych si koupil kamna bez výměníku a přitápěl si v obyváku s tím, že část tepla by se dostala do okolních místností. Výkon 5–6 kW, abych nebyl otrokem kamen.
A do patra třeba taky stejná kamna – tedy : pokud by se našel někdo, kdo tam to palivo nanosí ......
ale jak píšu lidé jsou různí. Kamna Prity s výkonem cca 20 kW se prodávají a nemám zpětnou vazbu, že by bylo něco špatně. Ale je otázkou, jestli ti lidi v nich topí..... A na jaký výkon ( = s jakou spotřebou) . Já mám na prodejně kamna 8 kW a jsem lehce nervozní, když vidím, jak mi mizí dřevo :-)
Samozřejmě řešením by byla kamna s výměníkem s celkovým výkonem cca 10 kW – je otázkou, kolik by to vytopilo – to je otázka spíše pro topenáře – jestli by neuměli ten okruh nějak rozdělit… Kamna HAAS+SOHN FARUM S výměníkem mají výkon 4–11 kW , stejně jako třeba ABX KARELIE nebo Laponie. Toto by byl za mne maximální výkon krbových kamen, který bych byl ochotní akceptovat …

Ale opravdu – každý jsme jiný. A taky samozřejmě jiný pohled na situaci bude mít majitel lesa s neomezeným přísunem a jiný líný člověk ( to su ja :-) ) který kupuje dřevo nařezané, skládané na paletě – cena cca 1500 – 1800 za kubík.


:-)

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.