Re: Výběr kamen : diskuze

no image
Autor: Kolek
06. 03. 2013, 09:26:40
Re: Výběr kamen

Dobrý den,
uvažovaný výkon vychází z nějakého propočtu? Tepelnou ztrátu by jste měli mít propočtenou, a z té by mělo vycházet nějaké řešení. Jak už zde pan Vávra psal v předchozích diskuzích, čím větší výkon bude potřebný a budou jej kamna odevzdávat, tím větší bude spotřeba paliva – což při dnešních cenách dřeva v porovnání s jinými zdroji plyn a elektřinou, není žádná tragédie – ale budete muset častěji přikládat, vynášet popel apod. Aby jste se pak nestali sami sobě otrokem :) . Z Vaší spotřeby plynu (pokud moc nevaříte) by se dala alespoň vypočíst nějaká potřebná energie a podle toho vypočíst spotřebu dřeva při nějaké dané účinnosti kamen.

Na internetu najdete více aplikací a dat k tomu potřebných, třeba na portále tzb-info.cz. Jednoduchý program pro výpočet tepelných ztrát je třeba Hestia, která je volně ke stažení a můžete si zkusit toto nechat vypočíst. Ideální je však nechat si zpracovat nějaký podrobnější audit a to dříve než se proinvestují peníze a pak se třeba zjistí, že řešení bylo nedostatečné apod. Třeba máte nějaký starší málo účinný plynový kotel, dnešní kondenzační jsou zase někde jinde..to vše by mohl audit odborníkem odhalit. Případně, pokud ještě letos budou teploty okolo nuly, sehnat si termovizní kameru a na dům si posvítit, kudy valná část tepla uniká.

Ohledně nabídky kamen dle Vašich potřeb zde bude jistě reagovat pan Vávra :).

V.Kolek

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Rom.Hu
06. 03. 2013, 10:15:39
Re: Re: Výběr kamen

Dobrý den,

výkon jsem si spočítal orientačně z webu. vyšlo mi něco přes 6kW. Něco jsem, ale přidal, možná zbytečně, ale hlavně kvůli tomu, že tam jsou původní kamna 9kW. Uvažuji o použití kamen JOTUL F3 TD nebo CB.

Co se týká kotle máme 5 let starý Protherm TIGER kombinovaný na ohřev vody i pro topení, ale jak říkám spotřeba plynu je velká.

R.Hubálek

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
07. 03. 2013, 10:36:38
Re: Re: Re: Výběr kamen

Dobrý den, pochopil jsem to správně, že používáte kamna 9kW, výkonově Vám vyhovují a jen je chcete vyměnit za nové o stejném výkonu? Mohu se zeptat, jaký typ tam máte nyní? Nepřetápí se místnost ve které jsou nyní umístěna?

Pokud zvažujete kamna Jotul F3 TD, považuji je za dobrou volbu, jediné co by mohlo někomu vadit je absence roštu a popelníku.

Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Rom.Hu
07. 03. 2013, 13:21:52
Re: Re: Re: Re: Výběr kamen

Dobrý den,

kamna která jsme zdědili po původních majitelích jso ROMOTOP 9kW, ale nepoužíváme je, protože mají prasklá dvířka. Párkrát jsme jimi zatopili a teplo tam bylo., ale jestli moc nedokážu moc dobře posoudit.
Ano chci je nahradit za Jotuly F3 CB. Myslím, že ten Jotul se dá lépe regulovat. Ještě zvažuji jestli sálavá nebo konvekční. To je asi největší dilema.

Roman Hubálek

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
12. 03. 2013, 07:16:17
Re: Re: Re: Re: Re: Výběr kamen

Doplňuji základní definici sálavých a konvekčních krbových kamen:

Dvouplášťová ( konvekční) kamna předávají teplo jednak sáláním přes sklo a také konvekcí ( prouděním). Teplý vzduch je nasáván dole do mezipláště, průchodem mezipláštěm se vzduch ohřívá a vychází průduchy nahoře. Tímto dostane rychlost a snadněji se dostává do vzdálenějších koutů místnosti, případně do jiných místností. Ale na druhou stranu – pokud jsou v místnosti vysoké stropy, teplý vzduch se kupí nahoře. A tím se stává jedna negativní věc – teplota v místě hlavy je vyšší, než u nohou a tím může mozek vydávat signál, že je horko a přitom nohy mohou být studené.
 
Jednoplášťová kamna předávají teplo pouze sálání – jak sklem, tak i bočními stěnami. Tím, že toto teplo nemá „rychlost“ má tendenci se zastavit o překážku – hůře se dostává třeba za roh. Ale v praxi to není zas až tak dramatické. Za zdravější teplo je považováno teplo sálavé.

Ale to je princip jedno a dvouplášťových kamen.
Jednoplášťová kamna jsou pochopitelně na bocích horká. Od toho se odvíjí i bezpečná vzdálenost od hořlavých předmětů do boků. U jednoplášťových kamen je to zpravidla 40 cm, u dvouplášťových 20 cm. Dopředu je to 80 cm u obou typů.

Pro registrované uživatele máme na webu připravenu akční nabídku. Doporučuji se zaregistrovat a následně se přihlásit jako registrovaný uživatel.

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Rom.Hu
12. 03. 2013, 13:00:50
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výběr kamen

Zmínil jste se o vysokém stropu. Myslíte, že bych měl tedy raději uvažovat o sálavých kamnech? Někde jsem četl ještě , že si lidé dávají stropní ventilátory na rozhánění teplého vzduchu nebo nějaký ventilátor, který je položen přímo na kamnech a pohání ho horký vzduch od kamen. Můžete mi to doporučit nebo raději odradit. Díky R.Hubálek

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
18. 03. 2013, 10:27:23
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výběr kamen

No, upřímně – ventilátor doporučit nemohu, protože to nemám odzkoušeno v praxi. Vím, že to tak uživatelé řeší a mnozí jsou s takovýmto řešením spokojeni. Nicméně – neumím odhadnout jak moc se tímto víří prach apod. Určitě to bude i jednotlivý případ od případu – dle velikosti a rozložení místnosti.
Pokud bych kupoval kamna já pro sebe, koupil bych je tak, aby mi vytopily místnost, kde budou stát, případně část tepla by odešla do okolních místností.
Vyzkoušel bych to jednu topnou sezonu a potom bych to řešil dál.
Uvítal bych, kdyby někdo z uživatelů připojit příspěvek se svou zkušeností s použitím ventilátoru apod. Stačí mi to poslat na mail a já už to přidám na fórum.

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.