Volba sporáku s výměníkem - WAMSLER nebo SIDEROS ? : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
16. 04. 2012, 07:03:41
Volba sporáku s výměníkem - WAMSLER nebo SIDEROS ?

Dobrý den, zaujal nás sporák Wamsler 178 V v bílém provedení . Chtěli jsme se zeptat na následující otázky. Jakou spotřebu má tento sporák pokud budu topit dřevem – kg/hod? Pokud budu mít sporák umístěn dole v kuchyni a budu chtít vytápět 4 místnosti v prvním patře pomocí radiátoru o celkové rozloze 90m2 vytopí to nebo ne? A je pravda, že když naložím plný zásobník / kolik dřeva se vejde do zásobníku/ bude mi hořet sporák opravdu 8–12hodin?. Nevíme, jestli si máme zvolit tento druh kamen nebo kamna SIDEROS- DESIRÉE 860 Indro, které mají vytápěný prostor až 500m3 a dvojí spalování. Moc děkujeme za odpověď, moc nám tím pomůžete.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
16. 04. 2012, 07:05:17
Re: Volba sporáku s výměníkem - WAMSLER nebo SIDEROS ?

Dobrý den, účinnost sporáku Wamsler K 178 V je 75–80% ( dle výkonu, na který je provozován) – což je velmi slušná hodnota.

Spotřeba paliva se bude odvíjet od provozovaného výkonu. Díval jsem se do maďarského návodu a pokud jsem to správně pochopil, tak pokud budete přikládat každých 90 minut dávku 7.5 kg dřeva, bude sporák mít výkon 6 do prostoru a 14 do výměníku. Pokud budete přikládat co 60 minut dávku 8.5 kg dřeva, dosáhnete maximálního výkonu tj. 8kW do prostoru a 19 kW do výměníku).
Nenechte se zmást udávanou spotřebou u jiných výrobců ( pokud uvádějí méně). Sporák není perpetum mobile – pokud chcete výkon, musíte dát palivo. Směrodatná by měla být účinnost.

Otázku dimenzování okruhu bych nechal na topenáři – dle tepelných ztrát objektu. 90m2 je cca 220 m3 – v průměrně zateplené objektu je v vytopení tohoto prostoru potřeba cca 11 kW výkonu. Z toho plyne, že abyste měl odběr ve výši jmenovitého výkonu (14 kW do výměníku, bude potřeba přidat odber tepla – bojler , případně další radiátor)

Odhadem by tam spíše šel menší sporák – třeba WAMSLER K 148 V. Ale konečné slovo by měl mít otpenář – on ponese garanci správného dimenzování sporáku a u něj budete eventuelně reklamovat, že je okruh navržen špatně. Pokud s etýká doby hoření 8–12 hodin, jedná se o provoz při sníženém výkonu – budete mít stažené vzduchy a sporák bude dehtovat – není vhodné jej takto provozovat delší dobu. Tento provoz je vhodný například přes noc ( a přes den zase topit na jmenovitý výkon s přikládáním co 90 minut).

Stejně tak i Sideros Idro 860 mi přijde jako příliš výkonný, ale je to pouze odhad z m3 – opravdu by měl topenář rozhodnout, dle toho, jaké jsou tepelné ztráty objektu. Pokud tyto hodnoty budete znát, mohu Vám s výběrem sporáku pomoci.

Přeji hezký den / Best regards


Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.