Krbová kamna s výměníkem - volba výkonu : diskuze

no image
Autor: Vas dotaz
28. 09. 2011, 16:33:08
Krbová kamna s výměníkem - volba výkonu

Dobrý den,

chtěli bychom si pořídit krbová kamna s výměníkem jako jediný zdroj vytápění domu a rádi bychom se zeptali na pár důležitých věcí, než se k danému typu kamen rozhodneme.

Zjistili jsme si, že výkon kamen, který potřebujeme vypočítáme pomocí objemu vytápěné plochy. Když sečtu všechny místnosti (jedná se pouze o jednopodlažní dům), vytápěli bychom cca 250m3 obytné plochy (obývák, kuchyň, ložnici, chodbu, verandu, koupelnu, sušárnu a místnost, kde je septik a vodárna). Radiátorů, které by byly zapojeny do soustavy je 4ks cca 150×60 a 4ks cca 100×60. Dle objemu vytápěné plochy bychom měli mít kamna zhruba s výkonem 12kW. Přemýšlíme nad kamny 15kW do vody + 5 kW do vzduchu. Do této doby jsme měli kotel na uhlí s výkonem 19kW, dům vytopil, jde nám však o to, že chceme topit pouze dřevem a v kotli je velká spotřeba. Chtěla bych se zeptat, co znamená „jmenovitý“ výkon, protože zrovna u těch kamen, kde je uváděn výkon 15kW + 5kW je psáno, že jmenovitý výkon je 7,5kW. Takže nevíme, jestli je to dle prvních čísel pro nás moc nebo dle jmenovitého málo. Chceme mít jistotu, že bude dům vytopen (větší teplo nám nevadí). Také bych se chtěla zeptat, co se může stát, pokud bychom měli kamna s větším výkonem (třeba pro 400m3) – kromě toho, že bude přetopíno.

Moc Vám děkuji za ochotu a za případnou odpověď,

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

admin
Autor: admin
28. 09. 2011, 16:34:55
Re: Krbová kamna s výměníkem - volba výkonu

Dobrý den, děkujeme za zájem o naše služby.
Krbová kamna s výměníkem by měl zapojovat topenář – s ním doporučuji konzultovat volbu výkonů ( jaký výkon potřebujete do místnosti a jaký do výměníku.

Upozorňuji, že dřevo nemá charakter stáložárého paliva – nevydrží hořet
celou noc. Optimální interval pořikládání je 60 až 90 minut. Proto bych doporučil instalaci ještě jednoho zdroje tepla.
Pokud se bavíme a krbových kamnech s výměníkem od firmy Prity, doporučuji je
provozovat na cca 80–90% maximálního výkonu. Zatím se mi nepodařilo dopátrat se toho, proč u některých modelů mají uváděn „nesmyslně“ nízký jmenovitý výkon. Podle jedné neoficiální verze je to kvůli německému trhu, kde údajně při instalaci kamen se jmenovitým výkonem nad 8 kW včetně je potřeba stavební povolení.

V případě, že koupíte kamna s velkým výkonem a budete je chtít provozovat na nízký výkon ( aby se výměník nepřehříval), kamna Vám budou dehtovat, špinit sklo apod. Dehet následně může velmi drasticky snížit životnost výměníku – není to dobrý provoz.

Možná jsem neodpověděl to, co jste chtěla slyšet, ale doporučuji celou problematiku zkonzultovat se zkušeným topenářem. Uvědomte si třeba, že pokud budete topit na výkon 20 kW, bude spotřeba dřeva někde kolem 6.5 kg paliva za hodinu.

Přeji hezký den

Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.