Renovace kachlového sporáku : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
25. 03. 2024, 07:51:38
Renovace kachlového sporáku

Dobrý den,

koupil jsem starší nemovitost, kde je sporák na dřevo. Výrobek jste asi nabízeli vy.

Posílám foto. Ve složce je i obrázek, kde jsem zakreslil velikosti plátů.

Na kamnech jsem nenašel žádný název, ani výrobce. Nechce se mi je vyhodit, ale chtěl bych se pokusit je zrenovovat a používat.

Tály jsou v podstatě dost poškozené, jsou v nich prohlubně, částečně orezlé (to se sice dá řešit, ale ty prohlubně by se musely zbrousit a takovou brusku nemám a nebudu kupovat)

Skrz tály jde do místnosti kouř, částečně, protože tam jsou již za zenitem žáruvzdorné šňůry mezi pláty a kamny a částečně díky nerovnosti plátů, protože k sobě nedoléhají díky korozi.

Kolem topeniště jsou popraskané šamotky (tam nemám rozměry) i jejich spojení s troubou. To bude asi potřeba vyměnit/opravit.

Za topeništěm je oddělený výstup pro kouřovod, který má dle mne nefunkční redukční klapku, protože nedrží v otevřené pozici. Vypadá to, že k tomu sloužit šroub, co byl asi původně v otvoru kovového krytu vstupu do kouřovodu a který asi slouží k regulaci odvodu spalin z topeniště. Šroub je asi vylomen ze zadní stěny topeniště. Klapka se asi má ovládat kovovou tyčkou, která je umístěna u kouřovodu.

Trouba se ohřívá prouděním horkého vzduchu od topeniště, pod pláty de levé strany kamen a zpětnou cirkulací zase zpět do topeniště.

Kouřovod je aktuální na pravé straně, jde umístit i dozadu. Napadá Vás jak vyřešit tři kolena a dvě kolena? Myslím, že to způsobuje horší tah kamen.

Poradíte zda dává smysl opravit a pokud ano, tak co by jste mi doporučili?

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
25. 03. 2024, 07:53:10
Re:Renovace kachlového sporáku

Dobrý den,

podle fotek odhaduji výrobce na Vysočanka ( podle mých info, firma už nefunguje)

nebo Vamberecký sporák ( nejsem si jistý, zda a jak fungují).

Z mého pohledu – renovace znamená rozebrání původního, nákup nových dílů a složení zpět. Zaplatíte 2 x práci a z materiálu si myslím, že použijete možná kostru a kachle – a je otázkou, zda se některá nepoškodí ......

A jak to definoval kolega – kamnář – " ze starého nové neuděláš " – takže budete mít starý sporák.

Není problém poslat nové těsnění, případně i pláty .

Nenapsal jste místo umístění sporáku – zkuste kontaktovat kamnáře v místě.

Pokud byste byl někde z okolí – severní Morava – , a rozhodl se sporák prodat za symbolickou cenu, budu rád, pokud se mi ozvete. Zrovna něco podobného hledám. Plánuji si s tím hrát ve volném čase.

Děkuji za pochopení

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.