Litinová kamna JOTUL F 105 - zapojení : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
17. 01. 2024, 13:28:30
Litinová kamna JOTUL F 105 - zapojení

Dobrý den,
mám na Vás dotaz. Kamna budou v rohu vedle komína, avšak komín je z jiné strany než kamna. Na straně kamen je přívod vzduchu, ale kamna nebudou hned před ním. Jde s tímto operovat? Je přívod vzduchu je pružný? Situaci vykresluje přiložený obrázek, karton představuje kamna a jejich budoucí polohu. Chtěli jsme je vytočená, avšak při každém vytočení je potřeba dát větší sklo… Potřebujeme také vědět, jak moc lze hýbat s komínem. Kdyby se nedal dát kloub vedoucí „za roh“, museli bychom kamna posunout mnohem víc do prostoru a sklo by tedy muselo být opět větší.
Sklo – z důvodu že se kamna nachází v prostoru koridoru z kuchyně do obýváku a tedy v dráze chůze, bychom chtěli podložku co nejmenší, tedy nejspíš na objednávku. V ideálním případě by stačilo sklo 110×85 cm. Ideální případ předpokládá flexibilitu kouřovodu a přívodu vzduchu… Zaoblené rohy by asi taky byly fajn…

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
17. 01. 2024, 13:29:16
Re:Litinová kamna JOTUL F 105 - zapojení

Dobrý den. .

Existuje varianta předělání vstupu do komína směrem do boku. Myslím si, že CIKO na to má člověka – cena je cca 10 tis Kč – berte tu cenu s rezervou. Obnáší to vyříznutí části komína a nalepení nového dílu. Tedy hodně prachu. Nicméně v ceně domu ta cifra není až tak závratná a budete to mít nafurt. Ale to nechám na Vás. Každopádně i v případě předělání vstupu do komína by kamna musela být zadní stěnou cca 12–15 cm od komína – zapojení extermího vzduchu je ze zadní strany kamen – tedy hadice půjde z komína směrem ke stěně a potom do kamen.

--------

Další způsob zapojení je stávající stav, kdy kamna postavíme vedle komína – tzn. z komína koleno 90 doboku, trubka a koleno 90 dolů. Při tomto zapojení bude zadní stěna kamen cca 5 cm „zastrčená“ oproti komínu. A pohodově zapojíme i přívod vzduchu. Do vznuklého prostoru za kamny je možno umístit třeba nářadí apod.Já osobně bych se přikláněl k takovémuto zapojení.

----------

Další možností je : koleno 90, trubka doboku, koleno 90 dozadu a koleno 90 dolů do kamen. Do tohoto by se mi moc nechtělo – nebude to vypadat hezky, 3 x koleno 90 výrazně omězí tah komínu – riziko dehtování, kouření do místnosti . Ale hlavně – takovéto zapojení nebude stabilní

  • bylo by potřeba kouřovod fixovat v několika místech ( a do komína konzoli vrtat nelze). A stejně

budeme 15 cm od stěny vlivem přívodu vzduchu.

Je to na Vás. Zkuste si vyříznout kus kartonu a položte jej na zem, abyste viděli umístění v prostoru.

Kamna máme skladem – klidně můžeme kamna dodat dříve a můžete si je posouvat, jak bude libo.

Petr Vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.