kamna do jurty? : diskuze

no image
Autor: Jan.Š
14. 12. 2014, 21:37:32
kamna do jurty?

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na radu ohledně možnosti vytápění jurty. O kamnech a vytápění obecně vím jen velmi málo, ale rád bych u vás vybral kamna, která budou dimenzována na daný prostor a jeho specifika. Kruhová jurta má průměr necelých 7 m, výšku obvodové stěny 1.6m a výšku středu 2.7m, tedy vnitřní prostor cca 75 m3 (pokud počítám správně). Přes to, že se jedná o zateplenou zimní variantu (plstěná vlna v tloušťce 12mm), tepelné stráty jsou s ohledem na konstrukci jurty značné. Prostor se obecně rychle vytopí, ale také při vyhasnutí topeniště rychle vychládá.
Co byste doporučil za typ vytápění. Někteří radí krbovky s teplovodním výměníkem do podlahy (plánujeme smrkovou palubku izolovanou zespod polystyrenem nebo minerální vatou). Jaký výkon topeniště je dostačující? Možná by ale stačily kvalitní litinové kamínka? Důležitá je spotřeba paliva (dřevo), jak často bude třeba přikládat a samozřejmě taky cena, ale zásadní je smysluplnost investice

  • kamna jsou v jurtě alfou a omegou bydlení.
    Předem díky za nějaký tip a těším se na případnou

spolupráci.
Honza (Hodonínsko)

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
16. 12. 2014, 08:07:46
Re: kamna do jurty?

Dobrý den Honzo, čekal jsem s odpovění doufaje v to, že tu napíše někdo , kdo má s vytápěním jurty zkušenost. Bohužel nestalo se – zatím. Jako zdroj tepla bych si uměl představit sálavá kamna – vysoká

  • něco ve stylu ABX PORTO, TURKU PLUS, Thorma DELIA, Cadiz, Atika, Romotop LUGO AKUM apod.

Opravdu těžký dotaz pro někoho, kdo jurtu viděl pouze na obrázku ..... Máte informace od někoho, kdo už v jurtě bydlí ? Já si to upřímně moc nedovedu představit .....

Petr vávra

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Kolek
16. 12. 2014, 11:14:48
Re: Re: kamna do jurty?

Já si za sebe umím představit v takové stavbě akumulační kamna ve stylu „honzova pec“. Topit musíte pořád, ale akumulovalo by to, dalo by se na tom i vařit, péct apod. Nicméně stejně jako uživatelé předemnou s bydlením v jurtě zkušenosti nemám. Z toho co jsem si načetl na internetu by takovými kamny ztratila jurta svou přednost – možnost lehkého stěhování na jiné místo. Chtělo by to vypočítat jaký asi výkon vůbec potřebujete při třeba –15st, aby byla kamna takový výkon schopna dodat a zároveň aby dobře sloužila i v teplotách kolem 0–5 .Případně pořídit na těch pár mrazivých dnů doplňkový zdroj tepla.
U kamen na uhlí bych se trošku bál plynů, které při spalování vznikají.Určitě to tak nevoní jako topení dřevem.
Taky by stála za úvahu kamna na pelety,které mají perfektní regulaci, účinnost, velmi nízké emise. Jenomže zde – a to i v případě velkých kachlových kamen narážíme na Váš požadavek nízké ceny. V tuto chvíli vaříte na čem?Resp. pokud tam ještě nebydlíte, na čem budete vařit? Izolace stěn jurty má jaké parametry? Výrobce by Vám měl dodat nějaký výpočet tepelných ztrát, od stolu to střelit nelze.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
16. 12. 2014, 11:49:36
Re: Re: Re: kamna do jurty?

Z kamen na uhlí mají lidé strach, nikomu je nenutím ale je třeba uvést určité věci na pravou míru. Při topení hn. uhlím odhoříváním shora dolů se žádných plynů ani smradu bát nemusíte. Kamna nesmrdí ani nekouří. Ten smrad, kterého se lidé při topení uhlím bojí vzniká nevhodnou technologií spalování uhlí a to prohoříváním uhlí ze spod pak ano. Tuto technologii spalování však v žádném případě v jednošachtových kamnech nedoporučuji. Při odhořívání uhlí shora Kamna nekouří viditelným kouřem ani nesmrdí, z komína prakticky nejde nic vidět . Rovněž tak dalším strašákem je „špína“ z uhlí uvnitř interiéru, v případě odhořívání uhlí shora se však uhlí do kamen nepřikládá , nýbrž jednou za den vsype přičemž ten drobný prach odsává ihned komín směrem ven (chvíli s uhlákem posečkat nespěchat).
Jinak je tedy ještě možnost v případě klasických kamen pořídit kamna historická zrepasovaná např. musgraves( caloria) kde se vyjma uhlím dá velice komfortně topit i koksem, kamna jsou výborně regulovatelná, umí topit i na minimální výkon dle nastavení, z komína se rovněž nekouří, dle velikosti šachty umí topit na jedno naložení bez problému celý den, palivo lze kontinuálně dosypávat a jen občas se proroštuje a vynese popel, kamna na jedno zapálení mohou jet non-stop od podzimu do jara, navíc jsou krásným doplňkem interiéru.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
16. 12. 2014, 10:37:21
Re: kamna do jurty?

Dobrý den
V jurtě nebydlím, nicméně kamny vytápím řadu let (hlavní a jediný zdroj tepla) a rád bych tedy připojil pár postřehů.
Píšete prostor se rychle vytopí, ale také při vyhasnutí topeniště rychle vychládá. Problém tedy zřejmě zpočívá v malé akumulační schopnosti stěn, stavby. V tomto případě existují zhruba dvě cesty
1. Kamna na dřevo, s velice dlouhou periodou přikládání, nejlépe klasicky odhořívací např.
'Odkaz'
jsou v různých velikostech od čehož se odvíjí výkon a doba mezi přikládáními, kamna se naloží zapálí a odhořívají ze předu dozadu, po té se žhavé vyhrne dopředu kamna znovu naloží a cyklus se opakuje. Další možností by možná byla i kamna ve stylu kanadských kamen atd. S těmito kamny nemám osobní zkušenosti důležité je určení potřebného výkonu´.
2.Klasická stáložárná kamna, na uhelná paliva, a od nich odvozená
(užívám k plné spokojenosti)něk­terá mají i sklo. Princip topení je jednoduchý, kamna se naplní palivem hn. uhlí oř. 1 a zapálí shora, po rozhoření a seřízení se o kamna více starat nemusíte, dle typu kamen množství uhlí a nastavení jsou tato schopna bez kouře z komína temperovat příbytek 12–24 hodin. Pak se cyklus zopakuje, celá obsluha kamen je 1× denně cca 30 minut (naložení vynesení popela zapálení seřízení) Lze topit i klasicky přikládáním s hn. uh. briketami=kon­tinuální provoz
taktéž lze užít i rašelinové brikety nebo dřevěné brikety jak přikládáním tak odhoříváním shora atd, a pochopitelně i dřevo tam je doba sálání ale krátká jen cca 3–4 hodiny+,–. Cenová relace kamen +,– od 3–10 tis. kč. Na vnitřní prostor 75 kubíků jak uvádíte by měla plně postačit 5kw kamna tohoto typu, u výkonnějších by s uhel. palivy mohlo docházet k přetápění a tepelné nepohodě, ovšem samozřejmě záleží i jaké jsou skutečné ztráty obj.
např. 'Odkaz'
nebo 'Odkaz'
nebo 'Odkaz'
'Odkaz'
U kamen filex nemám změřenu dobu stáložáru, efektivně lze ale také použít na hn. uh. brikety v kombinaci se dřevem.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
16. 12. 2014, 11:34:52
Re: Re: kamna do jurty?

Ještě bych si dovolil poznámku. Problémem bude asi určit potřebný výkon kamen,protože jak kamna na dřevo tak i na uh. paliva mají ve „stáložárné fázi“ podstatně nižší výkon než ve fázi „aktivní“ kdy hoří plamenem, proto by bylo asi nejlepší si buď nechat skutečnou potřebu tepla spočítat, nebo pořídit napřed „levná“či „levnější“ kamna např. z bazaru, vyzkoušet a až pak investovat do kamen „dražších“, někteří uživatelé si totiž pořídili drahá kamna , jež ale pak výkonově „nedostačovala“­.Navíc, pokud má jurta vyšší strop, pak mnoho tepla „uteče přirozeně ke stropu“ řešením může být pořízení stropního ventilátoru, který bude vzduch „foukat“ směrem dolů. Záleží také na tom, na jakou teplotu chcete vytápět, pro někoho je 23 stupňů málo pro někoho moc, jestli je vnitř. dispozice jurty spíše „otevřená“ jakože asi ano, pak je lepší vytápět spíše na vyšší než nižší teplotu (dle individuální potřeby) značné úniky mohou vzniknout např. při chození ven atd.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: mag.ca
22. 01. 2015, 16:48:34
Re: kamna do jurty?

Dobrý den, srdečně Vás zdravím, nebudu sice odpovídat na Váš dotaz, ale ráda bych se s Vámi zkontaktovala ohledně vašeho plánu bydlení v jurtě. Mám totiž v plánu vybudovat jurtu pro lesní MŠ s tím, aby jurta splňovala alespoň trochu konstantní teplotu a vlhkost, protože v ní chci dětem poskytnout speciální pomůcky, které jsou převážně dřevěné a nedělalo by jim dobře prudké kolísání teplot a vhlkosti. Tak si říkám, že pokud v jurtě plánujete bydlet, mohli by jste mě v něčem inspirovat a na oplátku bych zase já vám mohla nastínit moje nápady. ozvěte se. magdalena (madacabo@seznam.cz)

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.