Volba kamen do bytu 2+1 : diskuze

no image
Autor: Váš dotaz
29. 07. 2014, 11:23:49
Volba kamen do bytu 2+1

Dobrý den, dovolil bych si Vás požádat o radu, při výběru krbových kamen. Do bytu 2 + 1, o celkové výměře 64m2 obytné plochy, se chystám pořídit krbová kamna, ale nemám představu, kolika KW by měly do těchto obytných prostor být ideální. Byt je ve starší zástavbě, jsou sice nová okna + zateplené stropy, ale fasáda je bez zateplení. Kamna se budou nacházet v obývacím pokoji (prostřední místnost) a budou zároveň vytápět vedlejší kuchyni a ložnici. Mohl bych Vás požádat o radu, jestli 9 Kw kamna, jsou pro tyto prostory optimální nebo jsou, na tyto prostory, příliš výkonná a stačila by menší? Popř. co se stane, pokud v bytě budou výkonnější kamna, než by tam měly být? Děkuji za radu.

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Admin
Autor: Admin
29. 07. 2014, 11:24:23
Re: Volba kamen do bytu 2+1

Dobrý den.

Volba výkonu kamen je vždy otázkou názoru. Podstatné je, jak plánujete kamna využívat a také, zda jste připraven na to, že s topením v krbových kamnech bude práce. A mj. je také potřeba zajistit dostatek prostoru pro vysychání dřeva.
Všeobecně se u průměrně zateplených objektů bere teplotní ztráta 1kW na 20 m3 prostoru. Ve vašem případě, pokud máte plastová okna a zateplený strop bych to odhadl na 30 m3 na 1 kW výkonu . Pokud plánujete kamna využívat občas pro navození atmosféry, pro topení v přechodné období ( prostě jako doplňkový zdroj tepla) , zvolte malá kamna – s výkonem někde kolem 5 kW. V případě, že budou kamna jako jediný zdroj tepla v objektu, šel bych výkonově výš 6–7, možná i 8 kW ( snad i těch 9 by se uživilo). Jedná se o to, aby byla kamna trvale provozována v okolí jmenovitého výkonu. Pokud koupíte kamna s vysokým výkonem a budete je škrtit na nízkém výkonu, spalovací komora bude studená a kamna budou dehtovat – dehet na skle, v horní části kamen a v kouřovodu a komíně. Nevím, jak moc důležitá je pro Vás cena. V akci máme kamna Thorma NANCY II speckeramik, Falun keramik nebo i další. Výběr mi přijde široký.
https://www.krbova-kamna.com/…kamna-k.html

V případě dalších dotazů, napište.

Přeji hezký den / Best regards

Petr Vávra
+420 777 079 331
 www.krbova-kamna.com

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

no image
Autor: Pet.Ma
29. 07. 2014, 17:26:41
Re: Volba kamen do bytu 2+1

Dobrý den
Jak již bylo k výkonu řečeno, ještě bych si dovolil doplnit, hodně záleží právě na tom o jaká kamna jde a jakým způsobem jsou provozována, pokud mají sloužit jako hlavní zdroj tepla pak jsou vhodná například taková, která v případě užití jako hlavního paliva dřeva umí spalovat pomaleji a tedy i s delší periodou přikládání. (nejznámější z této skupiny jsou asi kamna kanadská nebo jotul atd.) Jde o „dražší možnost“. Osobně mám velice dobré zkušenosti s kamny na dřevo a uhlí, levná, nenáročná, umí spalovat čistě a mnoho hodin bezobslužně (stáložárný provoz) takže obsluha těchto kamen je cca jen 1× denně, paradoxně vám zajistí i „čistotu“ v domácnosti a minimální pracnost. (s uhlím) Jinak tedy umí téměř všechna paliva, každé se spaluje jiným způsobem. Některé modely jsou i prosklené, nejčastější výkonové třídy jsou 5 a 8 kw. V případě zájmu o tuto alternativu mohu rozebrat podrobněji. :-)

Reagovat na příspěvky lze po přihlášení

Domluvte si s námi schůzku.

Přijďte k nám na prodejnu, kde jsou napojena jak klasická, tak i peletová kamna a to i ve verzi s výměníkem a AKU nádobou.

Najdete nás v Oprechticích u Ostravy.

Provozní doba prodejny: Po - Čt 8:30 - 15:00
Pá zavřeno, eshop v provozu

TOPlist
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.